Саша Јанковић, сада већ бивши лидер Покрета слободних грађана, обележио је недељу у политици кад је написао на свом Твитеру да се повлачи са места председника ПСГ и из Грађанског блока 381.

– Чиним то јер нећу да делим људе који сви подједнако желе да уклоне опасан и криминализован режим који нам је отео државу. Србија је наша заједничка домовина и ја нећу бити препрека најбитнијем циљу. Такође, хоћу да будем кристално јасан: сматрам да замена једне грешке другом, макар и мањом, не доноси праве промене. То је рађено протеклих 30 година и резултате тога данас живимо. Осећај одговорности и искрености ми налаже да у томе не учествујем – написао је Јанковић, и навео да нема дилему да ли су циљеви које су поставили вредни борбе, као и да ће је наставити као обичан члан Покрета слободних грађана и на друге начине.

Ова информација прилично је затекла јавност, иако је у последње време много чланова отишло из овог Покрета.

Његов политички живот обележили су многи турбулентни моменти, почевши од одласка, некада најближих сарадника из Покрета, окретања леђа, преко гафова које је, према мишљењу јавности и сам правио.

А како је све кренуло. Када је после функције заштитника грађана ушао у политику, Јанковића су подржале многе јавне личности, међу којима је било пуно глумаца, новинара, професора, академика…На председничким изборима освојио је више од 16 одсто гласова, што је нешто више од пола милиона. С обзиром на чињеницу да је у политику тек ушао, ово је био озбиљан резултат, и сви су мислили да ће он бити прави лидер опозиције. Међутим, негде је запело!

Прво га је напустио академик Душан Теодоровић, а онда су проблеми кулминирали отвореним писмом новинара Срђана Шкора, који је оптужио Јанковића и његову супругу Славицу „да сами доносе све одлуке у ПСГ, и да личе на Слобу и Миру“. И, тако је кренуло расипање, Душан – Дуда Ивковић, Зоран Ивошевић, Биљана Лукић, Огњан Радивојевић, Кристина Ковач, Срето Малиновић, Мариника Тепић, Бојана Маљевић, Никола Којо и Бранислав Трифуновић, и многи други…

После свих ових одлазака, уследили су и Јанковићеви потези који су били прилично збуњујући.

Тако је једном приликом прошле године ПСГ поставио на Твитер слику грађана који држе „кафу за понети“ уз коментар да је „капућино с пеном“ постао ознака за оне који мисле другачије.

Јавност је прилично збунила ова фотографија, односно „порука“ још више.

А одмах затим уследило је и „грчење у Бечу“.

А онда је оптужио Демократску странку да није гласала за њега када је био предложен за Заштитника грађана, па га је тадашњи лидер ДС демантовао.

– Сећам се јер сам тада звао тадашњег председника ДС, Драгана Ђиласа, да питам зашто. Био је изненађен – тврдио је Јанковић.

Фото: Printscreen/Twitter
Фото: Printscreen/Twitter
Фото: Printscreen/Twitter
Фото: Printscreen/Twitter

Међутим, тадашњи лидер ДС, Драган Шутановац, демантовао је бившег заштитника грађана. Он је доставио списак посланика који су гласали за, 14 њих из ДС, међу којима и сам Шутановац.

– Тачно је да Ђилас није – поентирао је Шутановац, а Јанковић му се извинио, уз речи да му је „драго што је имао погрешну информацију“.

Прошле године, када је понудио оставку на место председника странке, коју је Скупштина ПСГ једногласно одбила, Јанковић је рекао да „ПСГ отвара прозор да изађе све оно што не ваља, за улазак нове енергије“.

Јанковић је сваког петка од убиства Оливера Ивановића тражио одговор испред Председништа Србије, па је фотографија на којој Јанковић испред закључаних врата са мегафоном тражи одговор на питање „Ко је убио Оливера Ивановића“ изазвала подсмех јавности.

Пре неколико месеци заратио је и са глумцем Николом Којом, са којим је раније био у одличним односима. Рат на Твитеру је почео када је умро глумац Небојша Глоговац.