Уместо да се обрачуна са криминалом и корупцијом, нова власт „флертује“ са бившим режимом, односно, са најистакнутијим актерима највећих афера у Црној Гори, Милом Ђукановићем и Иваном Брајовић.
Председник Скупштине Алекса Бечић је тако позвао Мила Ђукановића на састанак о Тужилаштву који би требало да се одржи 7. јула, док је лидер СД-а држао говор на на јучерашњем конгресу УРА-е у Улцињу.

Уместо да пред надлежним органима одговарају за своја недела и вишедеценијску пљачку Црне Горе, Ђукановић и Брајовић су и даље код појединих представника власти незаобилазни фактор којег треба консултовати око свих важнијих питања у држави.

Председник Скупштине и лидер Демократа Алекса Бечић на дијалог је позвао Ђукановића, којег је тачно прије годину дана током будванског преврата назвао „највећим изборним криминалцем у Европи“.

  • Црна Гора данас шаље слику непостојања Устава, закона, правног поретка, слику варварства која приличи само афричким племенима. Ово што је данас урадио највећи изборни криминалац у Европи Мило Ђукановић је дно дна, најсрамнији покушај насилног преузимања власти који памти савремена Европа. Шеф операције је највећи изборни криминалац у Европи Мило Ђукановић, а они који реализују ову операцију су заробљени људи, алатке и пиони у њиховим рукама. Све ће се ово наставити, али све ће се ово запамтити. Сви ови људи који су се огријешили о закон и који су покушали да као афричка племена успостављају власт ће кад тад одговарати. То сигурно заборавити нећемо – казао је Бечић.

Није Бечић „мазио“ речима Ђукановића, ни када га је ословљавао са „доказаним крадљивцем сопственог народа“, „човеком који је уништио и распродао Црну Гору“ и „синонимом за шверц и илегалним пословима“.

  • Замислите кад председник државе, узгред речено атеиста, у секуларној грађанској држави најављује да ће он да формира неку цркву и то по националном шаву. Замислите кад човјек, чије су фирме чувени порески дужници, импутира неком, а посебно црквама и вјерским заједницама наводне пореске дугове. Замислите кад човјек који је од џемпераша дошао до мултимилионера, човјек који је уништио и распродао Црну Гору и њену привреду, човјек који је частио рођеног брата, само у једном лакшем случају, преко 10 милиона еура државних пара, каже било коме, а посебно црквама и вјерским заједницама, да треба да врате оно што су отели од државе? Замислите кад синоним за ријеч шверц и илегала, оптужује цркву да илегално увози ни мање ни више него свештенство и монаштво? Што би стари рекли, ко о чему, Ђукановић о поштењу? Дакле, атеиста формира националну цркву, порески дужник критикује оне који наводно не плаћају порез, доказани крадљивац сопственог народа и државе тражи да се држави врати отето, обожаватељ шверца говори о илегалном увозу, и то свештеника – рекао је Бечић.

Много је пута Бечић у својим изјавама оптуживао Ђукановића за све и свашта, па ћемо навести најупечатљивије.

  • Они ко­ји су ра­зо­ри­ли еко­ном­ско би­ће др­жа­ве, ње­го­ва­ли и ма­зи­ли кри­ми­нал и ко­руп­ци­ју, ко­ји су кроз KАП иси­са­ли око 800 ми­ли­о­на, уве­ћа­ли за­ду­же­ње Цр­не Го­ре че­ти­ри пу­та у по­след­њих де­се­так го­ди­на. Они ко­ји су од­го­вор­ни за број­на не­ра­сви­је­тље­на уби­ства, ме­ђу ко­ји­ма је не­ма­ли број оних ко­ји су пи­са­ли или зна­ли о ду­ван­ској ма­фи­ји, ко­ји­ма се, по ри­је­чи­ма њи­хо­вог ко­а­ли­ци­о­ног парт­не­ра, оп­штин­ски од­бо­ри пре­тва­ра­ју у ор­га­ни­зо­ва­не кри­ми­нал­не гру­пе. Ђу­ка­но­вић је нај­по­зва­ни­ји је да про­го­во­ри упра­во о тим не­по­чин­стви­ма – ре­као је Бе­чић.
  • Дакле, и Ђукановићу лично, а Црној Гори поготово, биће лакше уколико што прије схвати да је већ данас човјек прошлости – поручио је Бечић.
  • Мило Ђукановић као предсједник Црне Горе у односу на нову законодавну и извршну власт, неће и не може представљати кочницу реформи и снажног напретка државе на путу ка пуноправном чланству у ЕУ – казао је Бечић.

Па како је могуће да је Бечић после свих ових квалификација изречених на његов рачун, позвао Ђукановића на дијалог. Изгледа, ипак да Ђукановић није човек прошлости, већ су Бечићеве опсервације о Милу остале само део прошлости. Због тога ћемо подсјетити јавност како је Бечић „сигурно заборавио“ и опростио сва Милова недела.

Истовремено, док је Алекса „опростио“ Милу варварско преузимање власти у Будви, УРА је заборавила колико је незнање и неодговорност Ивана Брајовића коштало Црну Гору. Уместо да као потпредседник Владе задужен за борбу против корупције и криминала допринесе процесуирању Ивана Брајовића, први човек УРА-е је дочекао да му на на партијском конгресу говори управо лице које је он, док је био у опозицији, прозивао због учешћа у бројним аферама.

Подсетићемо се само неких изјава функционера УРА-е у које су се тицале бившег предсједника Скупштине Ивана Брајовића. А није да није било материјала, због којих је Брајовић требао да одговара. Довољно је само поменути афере „Рамада“, „Петља“ и „Лименка“.

  • Kоверта, Лименка, Солана, многе приватизације, петља аутопут, Рамада, Ћехотина, наркотици у школском броду Јадран, Тара… Да ли је неко због ових афера сносио посљедице да ли је неко због одговорности поднио оставку. Грађани су изашли на улице због „Kоверте“ и они су испунили своју одговорност. Да ли је Миго Стијеповић поднио оставку? Да ли министар унутрашњих послова Иван Брајовић поднио оставку због „Лименке – запитао је Абазовић.

Извршни директор Грађанског покрета УРА Филип Микић истакао је да су функционери СД-а однос према држави показали и у многим аферама, као што су афера Рамада, Петља и најновија – функционерски станови.

-СД је давно одабрао страну, а јуче је „бриљирао“. Овим путем их обавјештавамо да ће Црна Гора поново бити грађанска држава у којој ће свако одговарати за кршење закона, и топло им савјетујемо да се за то почну припремати – закључио је Микић.

Информација да ће грађани Црне Горе платити додатних 30 милиона евра за изградњу непланиране петље „Смоковац“, на ауто-путу, је скандалозна. Али звучи врло реално када се зна да је за то одговоран некадашњи министар саобраћаја, предсједник СД-а и први човјек афере „Рамада“, Иван Брајовић, указао је својевремено потпредседник покрета УРА Милош Kонатар.

Он је подсетио да је Брајовић већ одговоран за 10.5 милиона евра у афери „Лименка“.

  • Нешто „ситно“ за Рамаду и ако томе додамо нових 30 милиона за петљу на ауто-путу, Брајовић ће бити одговоран за преко 40 милиона еура које ће платити грађани Црне Горе. И то је оно што се зна, али забрињавајуће је што не знамо још колико ће милиона грађани платити због незнања и неодговорности Ивана Брајовића? Примјера ради за 40 милиона, колико нас је до сада коштао Брајовић, Црна Гора је могла добити потпуно нови и савремено опремљени клиничко-болнички центар. За те паре могли смо изградити потпуно нових 25 вртића или нових десет основних школа у Црној Гори. Црна Гора данас нема луксуз да узалуд потроши новац за нову болницу, нове школе и вртиће, и зато Иван Брајовић мора сносити одговорност. Немам илузију да он сам има осјећај одговорности, никад га није ни имао. Сјетимо се „Лименке“, „Рамаде“ итд.-указао је Kонатар и додао да „Црна Гора нема времена за губљење, јер грађани више немају луксуз да себи допуштаују Брајовића и друге „Брајовиће“, на најодговорнијим позицијама“.

После свега, УРА је допустила тај „луксуз“ да јој Брајовић буде ВИП гост на конгресу.

Испашће на крају да су грађани дали глас Демократама и УРА-и да се додворавају Милу Ђукановићу и Ивану Брајовићу и да са њима кроје „европску“ будућност Црне Горе.

Оставите Коментар