Обележавајући Међународни дан матерњег језика Културни центар “Кикинда” организовао је јединствену и вредну изложбу „Божанско надахнуће- Мирослављево јеванђеље”, на којој је приказан златни факсимил највредније књиге писане на ћирилици.

Најзначајнији и најстарији ћирилични споменик словенске писмености грађани ће моћи да виде, али и додирну и прегледају, до 26. фебруара, у галерији ове установе.

Златни факсимил сматра се најбољом копијом оригинала овог јеванђеља, књига има 360 страница које су идентичне оригиналима, корице су дрвене даске пресвучене кожом у које је утиснуто 300 печата. Први примерак Златног факсимила укоричен је на Видовдан 2019. године. Одшатмпано је укупно 299 примерака, а последњи, 300. биће укоричен 2035. године, јер је потребно 15 радних дана за један примерак.

  • У погледу штампе, повеза и пратећих књига, али и анализе јединствених украса, ово је тренутно најбољи факсимил на свету. Први пут су изложени ликовни украси јеванђеља и по томе је оно јединствено у истпорији светске културе и налази се под заштитом УНЕСК-а – рекао је Вељко Топаловић, члан тима приређивача златног факсимила.

У Кикинди влада велико интересовање за ову књигу сведочи Марко Марковљев, уредник у Културном центру, пресудно заслужан за организацију изложбе.

  • Најављена нам је посета 20 група ученика основних и средних школа. Да виде ово јеванђеље дободе их претежно професори српског језика. Верујемо да ћемо имати још посетилаца, јер су с емноги грађани распитивали и долазили и пре отварања изложбе – рекао је Марковљев за “Новости”.

Изложбу је отворио градоначелник Никола Лукач, а осим њега присуствовали су и председник Скупштине града Младен Богдан и заменица градоначелника Дијана Јакшић-Киурски.

Златни факсимил Мирослављевог јеванђеља први пут је био изложен у Голубачкој тврђави. Оригинал се чува у Народном музеју у Београду.

Р. Шегрт

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар