Изборна листа владајуће црногорске Демократске партије социјалиста (ДПС) “Одлучно за Црну Гору – Мило Ђукановић” пре неколико дана је објавила други спот у склопу кампање за предстојеће парламентарне и локалне изборе.

Поред људи различитих професија, чија би појава у споту требало да симболизује наводну подршку ДПС у свим слојевима и сегментима црногорског друштва, а који без икаквог ентузијазма изговарају задате флоскуле, најупечатљивије место у споту заузимају прикази градилишта аутопута “Бар – Бољаре” и авиона који полеће са тиватског аеродрома.

Аутопут “Бар – Бољаре” представља један од најкрупнијих, ако не и највећи инфраструктурни пројекат у историји Црне Горе. Његова прва (и средишња) деоница, од Смоковца до Матешева, требало је да буде отворена за саобраћај у мају прошле године, да би њено отварање потом било пролонгирано за крај септембра ове године. Међутим, и тај рок је пробијен, па као наредни термин за отварање ове, иначе прве од три деонице аутопута, сада фигурира јун идуће године. Притом, поједини представници опозиције са правом сумњају и у овај датум, и оцењују да би прва деоница аутопута могла бити отворена тек крајем 2021. или почетком 2022. године.

Укључивањем приказа изградње аутопута “Бар – Бољаре” у предизборни спот ДПС, а што је био случај и у кампањи за парламентарне изборе 2016. године, грађанима Црне Горе се стога шаље више него јасна порука да би и сва обећања која им у предизборној кампањи упућује владајућа партија такође могла бити пролонгирана. И то на неодређен рок.

Други најупечатљивији моменат у предизборном споту ДПС је авион који полеће са писте тиватског аеродрома. Нема никакве сумње, имајући у виду многобројне проблеме са којима се уочи избора суочава ДПС, а о којима смо у претходном периоду интензивно извештавали, да је ово Ђукановићева порука страначким колегама да би у случају пораза ДПС могао да експресно напусти Црну Гору и оде на неку егзотичну дестинацију, где би га сачекао капитал који је претходних година и деценија износио из Црне Горе, а врло вероватно и “ергела” његових конкубина. Наравно, то би значило да ће његови сарадници после избора бити препуштени сами себи, али и накупљеном гневу грађана.

Тешко је отети се утиску да два до сада објављена предизборна спота ДПС на најбољи начин рефлектују расположење које у овој странци влада са приближавањем избора – смркнуто и без трунке ентузијазма. Као да се владајућа странка припрема за спровод, а не за помпезно најављивани изборни тријумф, у који очигледно више ни сама на верује.

Оставите Коментар