Још једна експлозија потресла је град Африн на северу сиријске провинције Алепо. О жртвама су известили локални извори. Камион бомба експлодирао је на прометном пијачном тргу у области коју контролишу про-турски милитанти Сиријске националне армије (SNA). Према прелиминарним подацима, најмање једна особа је погинула, а пет је повређено, док други говоре да има на десетине погинулих.

Жртве још нису идентификоване. Није јасно да ли су то били припадници милитантних група које подржава Турска или цивили. Према Сиријској опсерваторији за људска права (SOHR) са седиштем у Лондону, експлозија се догодила у близини пијаце Аурас недалеко од седишта Џаиш ал-Ислама (Исламске војске). Ниједна група није преузела одговорност за напад.

Сиријске демократске снаге (SDF) и курдске фракције обично се криве за извођење таквих напада у сиријском Африну. Рано ујутру, снаге СДФ-а су, како се извештава, испалиле неколико минобацачких пројектила гађајући турске положаје у близини пограничног града Каркамиш. Нема извештаја о жртвама.

До напада у Африну дошло је након што су два турска официра погинула у ракетном нападу у северном Алепу 10. октобра. Курдске герилске групе, укључујући Ослободилачке снаге Африна, већ неколико година, од инвазије турских снага, воде побуну у Африну и у другим областима под турском окупацијом у северном Алепу.

Leave a Reply