Камиони са мозаиком намењеним Храму Светог Саве на Врачару кренули су данас из Русије, а након што за три до пет дана дођу у Београд, лик Христа Спаситеља почеће да се оцртава у куполи највеће православне светиње на Балкану.

У наредних 20 дана ће почети и инсталација мозаика, рекао је за Танјуг главни архитекта ђакон Мирослав Николић.

„Данас су кренули камиони у којима је мозаик и требало би да стигну у Србију до краја недеље. Мозаик је пакован у посебне кутије са специјалном заштитом како би цео транспорт прошао безбедно. Затим, његово крајње одредиште је кота — 65 метара, под куполом. Након тога, Храм ће обасјати лик Христа Спаситеља, дело руских уметника“, каже Николић.

Он објашњава да су Руси тражили да се пројектује и изгради посебан лифт којим ће мозаик, као и радници, бити подизани у простор наоса, подкуполски део Храма.

„Поставићемо 1.250 квадратних метара мозаика, а за то је потребна озбиљна логистика. У наредних 20 дана крећу радови и ускоро ће, уз благослов патријарха, бити постављен и први квадрат. Како би се омогућио несметани рад људима, у центру Храма ће бити постављен посебан лифт, који је био прави инжењерски подухват“, објашњава архитекта Николић и каже да би радови на постављању мозаика требали да трају осам месеци.

Како је рекао, у наредном периоду радиће се на постављању мозаика у три смене, подлога од мапе и малтера је готова, а обележена су поља на којима ће бити лик Христа Спаситеља величине 15 метара.

Мозаик раде руски уметници, а „Гаспромњефт“ је за ту сврху издвојио 4,2 милиона евра, а изградњу храма већ деценијама помажу донатори, грађани, како из Србије, тако и из најудаљенијих земаља света.

Како је рекао Николић, у Храму ће бити постављено више од 15.000 квадратних метара мозаика, а радови би требало да буду окончани до јануара 2019. године, када се прославља 800 година од када је СПЦ добила самосталност и када се очекује велико освећење храма.

Извор: rs.sputniknews.com