Мало ко у Србији, а ни међу око 200.000 канадских Срба зна да у Канади постоји планина Путник, коју су Канађани тако назвали 1918. године, одајући почаст начелнику Врховне команде српске војске (1912-1916) и првом српском војводи Радомиру Путнику (1847-1917).

Та планина део је ланца Стеновитих планина између канадских провинција Алберте и Британске Колумбије у планинском масиву Кананаскис и висока је 2.940 метара.

Равногорски покрет из Калгарија, највећег града Алберте, и група људи из Едмонтона, главног града те провинције, овековечили су планину Путник откривањем и освећењем спомен-плоче.

На плочи су на енглеском језику уклесане ове речи: „Планина Путник названа је у знак вечног сећања на мушкарце и жене из савезничких оружаних снага у Србији и њиховог вође, војводе Радомира Путника (1847-1917)“.

„Србија је изгубила четвртину свог становништва, како припадника војске тако и цивила за време Првог светског рата (1914-1918). Ова жртва била је део канадских и савезничких борби у Европи против три царевине у циљу заштите људских права и слободе човечанства“, пише на спомен плочи.

Свечаност у подножју планине Путник почела је певањем канадске и српске химне у извођењу 10-годишње Кристине Филиповић уз пратњу Велимира Живковића.

Вијориле су се заставе Канаде, Алберте и Србије, свирала је војна церемонијална музика, а присуствовали су и канадски војни ветерани.

Спомен плочу открио је један од најстаријих чланова Равногорског покрета из Калгарија Бранко Тумбас, а освећење је обавио парох српске цркве Свети Симеон Мироточиви у Калгарију Обрад Филиповић.

Присутне је у име организатора поздравио председник те организације Бошко Ивковић, а у име владе Алберте директор Регионалнбог центра Марк Стори.

Према речима овлашћеног нотара Србије у Калгарију Милице Опачић, српска заједница у том граду броји до 5.000 припадника и акција на планини Путник део је трајних и разноврсних активности неколико српских организација у представљању српске историје, традиције и културе и њиховом очувању међу канадским Србима.

Оставите Коментар