Сједињене Државе су први пут користиле муницију са осиромашеним уранијумом (ДУ) против Ирака током Заливског рата 1990-1991, а затим поново током инвазије 2003. године. Према доступним проценама, САД су контаминирале Ирак са најмање 2.320 тона високо отровне супстанце, а последице осиромашеног уранијума осећа ирачко цивилно становништво, али и амерички војници

  • Багдад ће подићи тужбу против Америке пред европским судовима због употребе оружја са осиромашеним уранијомом – известила је ирачка новинска агенција ал-Маломах позивајући се на Хатифа ал-Рикабија, саветника одбора за спољне послове ирачког парламента.

У обраћању новинској агенцији у недељу, ал Рикаби је наговестио да ће поднети тужбе судовима у Шведској и Немачкој због великих америчких злочина, укључујући употребу муниције са осиромашеним уранијумом.

  • Сваког месеца се забележи стотине случајева карцинома и бројка је јасан доказ колику су штету нанеле америчке снаге – рекао је ал-Рикаби.

Званичник је такође позвао ирачке здравствене власти да „објаве чињенице и податке о жртвама изазваним америчким кампањама бомбардовања“.

Парламентарни саветник изразио је наду да ће тужбе помоћи да се утврди америчка одговорност без одлагања.

Према ал Маломаху, Американци су напали Ирачане користећи осиромашени уранијум три пута: 1991., 1999. и 2003. године. Наводи се да су последице ових напада осетиле стотине хиљада Ирачана, који су патили од повећане инциденције карцинома, можданих удара, бубрега, болести плућа и јетре, побачаја, превремених порођаја и урођене деформације. Широки делови земље загађени су радиоактивним остацима.

Истовремено, преноси агенција, ирачка влада није успела да очисти загађење изазвано бомбашким нападима, нити је извршила притисак на међународну заједницу да обавеже САД и њихове савезнике да се или укључе у чишћење или да Ираку пруже новчана надокнада за суочавање са катастрофом.

Према проценама ирачке владе, стопа оболелих од рака ове блискоисточне државе порасла је након бомбардовања осиромашеним уранијумом, скочивши са 40 случајева на 100.000 особа 1991. на 800 на 100.000 у 1995. и 1.600 на 100.000 до 2005. године.

Према проценама Уједињених нација, Америка је у Ираку 1991. године користиле најмање 230 тона муниције саосиромашеним уранијумом, а 2003. више од 2.000 тона.

Оставите Коментар