Русија је поново у Централноафричкој републици (ЦАР). У војној бази југозападно од престонице Бангуи, стотине руских бораца, који се најчешће описују као резервисти, тренирају војнике централноафричке војске у склопу припрема за одлазак на границу.

ЦАР се нада да ће повратити контролу над земљом, која је растргана секташким насиљем и операцијама 14 побуњеничких група. Некадашња колонија Француске, богата је стратешки важним минералима, дијамантима и златом, пише „Ал Џазира“.

 

Русија је и раније покушавала да оствари утицај у Централноафричкој републици, у време када је СССР развијао везе током владавине цара Жан-Бедела Бокаса, пре него што је збачен са власти 1979. године.

Пре две године, садашњи председник Централноафричке републике Фаустин Аршанж Туадера, пришао је Владимиру Путину на маргинама заседања Савета безбедности УН тражећи помоћ. То је био састанак који зачудио многе у Савету безбедности, посебно Француску, која је саветовала председника ЦАР годинама.

„Наоружавање владиних трупа је један од задатака“

Валериј Закаров, бивши руски обавештајни званичник, преузео је посао саветника ЦАР-а.

Закаров је „Ал Џазири“ обезбедио приступ војној бази где су погинула три руска новинара истражујући потенцијално укључивање руске приватне компаније за обезбеђење „Вагнер“. Он негира оптужбе да ће Русија експлоатисати ресурсе ЦАР-а или проузроковати нестабилност, већ да се нада да ће се завршити сукоб у земљи.

– Мој посао је национална сигурност, помоћ да се поврати војска, полиција и друга питања у вези безбедности – рекао је он.

Како каже, Руси су дошли да донесу мир.

– Наоружавање владиних трупа је један од задатака, тако да у будућности ти војници могу да заузму границе и да на крају буде уведен мир и да полиција води рачуна о унутрашњој безбедности – каже Закаров.

Иако Русија јесте помогла да се склопи мировни споразум који је потписан од стране 14 оружаних група у фебруару 2019, неки су и даље забринути да Москва игра геополитички шах у Африци која укључује Кину и САД, које су већ успоставиле базе у местима попут Џибутија.

„Руси желе наше злато, дијаманте и минерале“

Само десет минута вожње аутомобилом од председничке палате налази се насеље ПК5 у којем живе углавном муслимани. У ПК5 доминирају селека борци предвођени Нимеријем Матаром Ђамоусом званим „Општа сила“, који је оптужен за ратне злочине, укључујући мучење, силовање и изнуде, и који је до сада избегавао хапшење од стране безбедносних снага УН.

Он посматра долазак Руса са дубоком сумњом.

– Верујем председнику Централноафричке Републике, изабраном председнику, у овом тешком тренутку … Добро је радио, али ту су…политике која га превазилазе – рекао је он.

– Руси нису ту да помогну, они желе наше злато, дијаманте и минерале. Они су ту да нас искористе и замене Французе. Оно што они желе је да добију позицију Француске овде – тврди он.

Постоје и други проблеми. Он верује да је Русија оркестрирала изгласавање неповерења Кариму Мекасоу, бившем председнику Народне скупштине ЦАР.

– Зато што сам их мучио, постављао им препреке. Они игноришу наш устав. Само Народна скупштина може да буде задужена за богатства земље, другим речима, ниједна дозвола или лиценца за руднике или финансијске уговоре или експлоатацију дрвета не може бити донета без сагласности Народне скупштине. Ко покушава да гурне наше законе у страну? Руси – рекао је Мекасо.

Најат Рочди из МИНУСЦА, мировне мисије УН-а, каже да они поздрављају ангажман свих чланица, али да оне морају да се придржавају неких правила.

– Овој земљи је потребна подршка свих, заиста, свих држава чланица УН-а. Свака држава чланица је више него добродошла да подржи земљу, али то одлази са неким обавезама. А обавеза је да буде део међународне заједнице и од игра по правилима – каже он.

Оставите Коментар