Америчка војска има амбициозне, скоро па научно-фантастичне планове, по којима намерава да војнике из својих редова трансформише у киборге, и тако их учини јачим, појача им чула, те их повеже на рачунаре.

Пентагон очекује да овакви војници буду спремни до 2050. године, а Министарство одбране је објавило извештај из октобра у којем се детаљно описује будућа фузија човека и машине, те помало бизарни план за „оживљавање“ војне технологије која се за сада још увек налази у реалму научне фантастике. Извештај открива четири кључна унапређења која би требало да се остваре у наредне три деценије, те два подразумевају појачавање чула вида и слуха код војника, док се треће односи на повећање снаге, а како би војник имао довољно издржљивости да понесе сву неопходну опрему.

Највише се ипак очекује од четвртог типа унапређења, а који се односи на повезивање нервног система са рачунарима и двосмерни пренос података. То значи да би војници преко ове конекције аутоматски добијали информације и наређења, те управљали беспилотним летелицама.

Као највећи проблем се истиче однос унапређених војника и опште популације, будући да још увек не постоје законски и етички оквири који би дефинисали овакве односе.

Leave a Reply