На потезу између Неума и Мостара на многим путоказима прецртани су ћирилични натписи назива насеља, а по информацијама Одбора за заштиту права Срба у БиХ, слична је ситуација и у многим другим општинама широм БиХ.

У том одбору истичу да је овакав пример уочен и на улазу у Сарајево из правца Пала, те оцењују да је порука јасна, пренеле су Независне новине.

„Чим је ћирилица прешарана на улазу у неки град, то је порука да Срби у тај град нису добродошли“, рекао је председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, Ђорђе Радановић.

Како је истакао, тај проблем оставља лош утисак када, на пример, Срби путују ка мору, ка Јадрану.

„Ово је порука да ништа није добродошло што указује на Србе“, оценио је он.

Ипак, по тврдњама неких општинских начелника, оваква проблематика није заступљена у свакој локалној заједници у Федерацији БиХ.

Фарис Хасанбеговић, начелник општине Сански Мост, рекао је да на подручју ове локалне заједнице немају оваквих проблема.

Из предузећа „Цесте Федерације“ признају да је ова проблематика присутна и додају да се то решава у оквиру редовних активности.

„Нажалост, веома често се оштећује и уништава саобраћајна сигнализација. Прецртавање и бојење ћириличних натписа се решава чишћењем. За ово су задужени путари у току редовних активности, тако да немамо евиденцију о броју оштећених знакова на овај начин, нити о висини настале штете“, рекли су из „Цеста Федерације“.

Оставите Коментар