Из лепоглавског затвора данас рано ујутро пуштен је Драган Васиљковић, познат и као капетан Драган, који је потом и протеран из Хрватске.

Васиљковића су у Лепоглави у раним јутарњи сатима преузели полицајци који су га пребацити до граничног прелаза Бајаково где је око 9,30 сати протеран из Хрватске на основу решења о забрани уласка и боравка на подручју ЕУ у трајању од 20 година.

У хрватском Министарству правосуђа потврдили су да је Васиљковић пуштен након што је одслужио затворску казну.

Васиљковића је Хрватска осудила на 13,5 година затвора због наводног ратног злочина у Книну и Глини током Домовинског рата.

Он је оптужен да је као заповједник Јединице за посебне намене у саставу паравојних српских снага, односно командант Наставног центра за обуку припадника специјалних јединица Алфа, поступао против одредбама Женевске конвенције. Он је, тврдили су хрватски тужиови, током јуна и јула 1991. у затвору на книнској тврђави мучио, злостављао и убијао заробљене припаднике хрватске војске и полиције.

Будући да му је издржавања казне урачунато и време проведено у екстрадицијском затвору у Аустралији од осам година и девет мјесеци као и у истражном затвору у Хрватској, казна му је истекла у марту ове године. Раније су му у чак три наврата одбијани захтеви за услобвним привременим отпустом.

Капетан Драган, који има српско и аустралијско држављанство, ухапшен је у Аустралији гдје је живео под лажним именом и био тренер голфа. У јуну 2015. изручен је Хрватској, а од почетка је негирао дела која су му се стављала на терет и тврдио да су сведоци лажно сведочили.

Оставите Коментар