Милорад Улемек Легија осуђен на 40 година затвора због убиства премијера Зорана Ђинђића, у пожаревачкој Забели отпочео је штрајк глађу. Kако за АТВ каже Драган Васиљковић, познатији као Kапетан Драган, случај Легије није повезан са Звезданом Јовановићем.

“На основу мојих информација, Звездан Јовановић нема никакве везе са овим штрајком, површно је упознат јер нема контакта нити са Легијом нити са другим затвореницима”, каже Kапетан Драган.

Он поручује да лично разумије фрустрацију и очај човјека који је већ дуже од 18 година изолован, иако на ту самицу никада није осуђен.

“Милорад Улемек је кажњен затвором а не самицом и не изолацијом. Ја сам сам провео више година у изолацији, ни близу колико Милорад и ни близу под тако драконским условима. Али, за разлику од Милорада ја сам свјесно кршио постављена правила у усташком заробљеништву док је Милорад већ скоро двије деценије примјеран затвореник. Не могу да нађем оправдање зашто се Милорад већ скоро двије деценије држи у таквим, нехуманим и нељудским условима и сви се морамо сложити да поред тога што Милорад није осуђен на такве услове, ничим није ни заслужио такав третман. Осим, можда зато што је Србин или зато што и поред свега, велики број Срба га и дан данас доживљава као хероја”, каже Васиљковић и пита се да ли би Легија имао исти третман да је Хрват или Албанац, а не Србин.

Улемек је ступио у штрајк због тога што нема право на посјете у посебним просторијама, као ни право на образовање и рад, потврдио је његов адвокат Kовачевић.

“Ово је урадио због одсуства реакције на притужбе које су упућиване у складу са законом, поводом кршења права не само према њему, већ према свим затвореницима из посебног ођељења. Они немају право на образовање, рад, посете у посебним просторијама са блиским лицима (такозвана љубавна соба). На двије године им се преиспитује да ли се продужава боравак или престаје, а приликом доношења тог рјешења ни он, а ни ја као његов бранилац немамо право на увид у извјештај служби, а управо ти извјештаји садрже разлог за боравак у самици”, рекао је Kовачевић.

Оставите Коментар