Слободан Милошевић, бивши председник Србије и СРЈ, несмотрено је извршио самоубиство мешајући лекове у затворској ћелији у Схевенингену 2006. године, открива бивша главна тужитељка Хашког трибунала Kарла дел Понте! Милошевићу је смрт, како она тврди, помогла да избегне хашку пресуду да је крив за злочине из деведесетих.

Дел Понтеова признаје да ју је Милошевићева смрт 11. марта 2006. разбеснела, и то на много начина и на једном дубљем нивоу.

 

Очајнички бег

– Након четири године саслушања одбрани је преостало још само 40 сати излагања. Суђење је требало да се заврши за неколико недеља. Месецима смо упозоравали да Милошевић не узима прописани лек за високи притисак, а нисмо знали да узима непрописане лекове, који су сузбили корисно дејство његовог лека. Милошевић је од расправног већа затражио да му допусти привремену слободу како би могао да отпутује у Русију „на лечење“.

Сматрали смо то управо оним што је и било: очајничким покушајем да избегне проглашење да је крив, настојећи да своје здравствено стање прикаже што лошијим како би се придружио својој супрузи и сину, који су били у бегу од српских власти, и да би утекао – написала је Дел Понтеова у својој књизи „Ратни злочинци и ја“, додајући:

– Могли смо само да нагађамо да је Милошевићева смрт била самоубиство из несмотрености. Али Милошевић је знао за своју болест и морао је да зна да се мешајући лекове игра животом.

Дел Понтеова констатује да Милошевић ништа не би добио да је поживео, а све би изгубио:

– Смрт је била његов бег. Стотине својих жртава лишио је потпуног задовољења правде коју заслужују.

Почасни председник СПС Милутин Мркоњић тврди да су наводи Дел Понтеве лаж и будалаштина:

Она га је убила

– Слободан да пије лекове да се убије?! Није он био луд! Убица Милошевића је олош Kарла дел Понте! Будалетина, криминалац један! Зар још није умрла та баба?! Олош баба и Трибунал, тај потпуно нелегалан суд, убили су Слободана. И то зато што су знали да не могу да га осуде, да немају ниједан доказ против њега.

МИЛОШЕВИЋ ЈЕ ЖРТВА KАРЛИНЕ АМБИЦИЈЕ

Адвокат Тома Фила, који је заступао Милошевића пред Трибуналом, каже да су тврдње бивше хашке тужитељке измишљотине.

– Обдукција није установила да се Милошевић убио мешањем лекова. Њега су управо Дел Понтеова и суд убили темпом и начином суђења – исцрпљивањем, јер су га затрпавали документацијом. Милошевић је жртва њене болесне амбиције.

Оставите Коментар