Карте су отворене: Мило Ђукановић и његови западни ментори траже да падне крв на Цетињу, на устоличењу митрополита Јоаникија. Циљ је да Срби поново буду оптужени као кривци и анатемисани, по добро опробаном рецепту деведесетих.

У овом светлу, како сазнаје Српски телеграф у добро обавештеним безбедносним круговима, једино се може посматрати све што се догађа ових дана. Хистерија поводом устоличења најављеног за 5. септембар никако се друкчије не може објаснити.

 • Србија се мора зауздати, гласи мантра коју као папагаји понављају поједини регионални лидери попут Ђукановића, Изетбеговића, Пленковића, Куртија. Наивно би било помислити да је свако од њих самостално дошао до таквог закључка. Напротив, иза свега, то је јасно сваком ко је иоле упућен у збивања, стоји јасан план појединих западних служби – објашњава један од наших саговорника и додаје:
 • Није Цетиње ни прво ни последње место на којем ће покушати овако нешто. Ако им не успе на устоличењу, кренуће даље. Мислим, уосталом, да је и ваш лист (Српски телеграф) писао о стратегији „Гром“, чија је суштина удар на породицу председника Вучића, а крајњи циљ изазивање уличних немира у Београду и другим местима Србије.

ТРН У ОКУ

Разлога за овакво деловање је, наводи саговорник Српског телеграфа, много. Од решавања проблема Косова, односно слабљења преговарачке позиције Београда, преко економских успеха Србије, који многима боду очи, до избора, који нам предстоје следеће године.

Стабилна и економски јака Србија трн је у оку многима у региону, али и у редовима великих сила које по сваку цену желе да осигурају своје интересе на Балкану. Због тога је, уз свесрдну подршку разних невладиних организација финансираних из иностранства, покренут паклени план како увести Србију у нове сукобе на Балкану.

У овим активностима ангажовани су и људи из Србије, па је тако, на шта упиру прстом извори Српског телеграфа, нимало случајно послато писмо ЕУ и појединим амбасадама, међу којима је америчка, у ком се тражи да се споља заустави наводни великосрпски хегемонизам који се спроводи преко СПЦ. Потписници су Славиша Лекић, Соња Бисерко, Наташа Кандић… На све то, лидер ЛСВ Ненад Чанак саопштава да је у петак вечерао са Милом Ђукановићем и да ће ићи у Црну Гору да брани Цетиње од СПЦ, на протест који ће, како је најавио, предводити управо Ђукановић.

 • Биће то први случај у свету да председник једне државе протестује на улици против било чега – констатује један од саговорника Српског телеграфа.

Како оцењује професор геополитике Срђан Перишић, врло је симптоматично да се појединци и организације из Србије обраћају ЕУ и САД и позивају их да се мешају у унутрашње ствари СПЦ, српског народа, па, у крајњој линији, и у унутрашње питање Црне Горе.

 • Добро је да нису позвали и НАТО да интервенише – каже Перишић и наставља:
 • Матрица је јасна, направити атмосферу као деведесетих година, када су Срби оптужени за сва зла на Балкану, што је довело до интервенције Запада, економско-политичких притисака и бомбардовања. Сада они желе све то да понове.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

БЕЗ ОДГОВОРА

Дејан Милетић из Центра за проучавање глобализације истиче да је више него очигледно да постоји стратегија и синхронизовано деловање невладиног сектора са чиниоцима из иностранства с циљем да се кроз разне акције ослаби председник Вучић:

 • Овде се ради о замени теза, лицемерном приступу кординисаном из неког центра који жели да се у Црној Гори створи нека братоубилачка атмосфера. Нема дилеме да се делује синхронизовано. Циљ је створити неки конфликт и тензију који би зауставили развој Србије.

Милетић не спори да је ово још један правац удара на председника Србије Александра Вучића, кога нападају са свих страна, па и преко његове деце.

 • Вучић је већ показао да је вешт и у стању да се носи с разним притисцима. Ако неко има снаге и мудрости, онда је то он, али све зависи од наше узајамне слоге и подршке коју он има у народу – закључио је саговорник Српског телеграфа.

Овакав сценарио прижељкују

 • Подизање тензија до максимума пред устоличење
 • Изазивање озбиљних нереда 4. септембра у Подгорици и дан касније на Цетињу
 • Инсценирани инциденти са убаченим изазивачима нереда
 • Лавина оптужби на рачун Срба да су кривци за немире
 • Оптужбе на рачун СПЦ да се неразумно понела
 • Оптужбе на рачун председника Вучића да је директно подстакао СПЦ и Србе у Црној Гори да не буду разумни
 • Коришћење свега што се догодило и проливања крви (то би по њима била идеална варијанта) да се Београд анатемише, оптужи и ослаби кроз притиске разних међународних фактора
 • Упоредо са свим овим идеја је да се Мило Ђукановић представи као фактор стабилности у региону и једини који може да обезбеди мир у Црној Гори

Рајић: Притисак споља и изнутра

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност истиче за Српски телеграф да је све ово добро познат сценарио за дестабилизацију Србије.

 • Све ово је део већ добро познатог пројекта комбинованог притиска споља и изнутра, који за циљ има да ослаби позицију председника Вучића, дестабилизује Србију, прекине наш економски раст, онемогући даљи развој инфраструктуре и заустави процес враћања Србије њеним традиционалним коренима. Сигуран сам ипак да ни овог пута неће успети у свом науму – наводи Рајић.

Д. П. – Б. К.

Оставите Коментар