У току је израда документа који ће се користити уместо пензионог чека. – Садржаће минималан број личних података потребних за доказивања статуса: име и презиме, назив филијале и број картице

Сви садашњи, али и сви будући пензионери, постаће власници пензионерске картице. Нови документ издаваће Фонд за пензијско и инвалидско осигурање. Реч је о врсти помоћног документа који ће сваком пензионеру у нашој земљи служити за доказивање пензионерског статуса. Kартице ће бити важне, јер ће бити погодне и за коришћење у ситуацијама када им тај статус обезбеђује одређене попусте. До сада су у те сврхе користили искључиво пензијске чекове на којима се налазе лични подаци, тако да ће убудуће пензионерске картице у тим ситуацијама заменити пензијске чекове.

– Kартице стижу врло брзо, у току је њихова израда. Садржаће минималан број личних података потребних за доказивања статуса пензионера, то јест само име и презиме, назив филијале и број саме картице. Kористиће се уместо пензионог чека, који је поред имена и презима власника садржавао и висину пензије и адресу особе. Увођењем нових картица лични подаци сваког пензионера биће заштићени – најавио је за „Политику” Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Пензионери ће их преузимати у филијалама Фонда ПИО, а онима који примају пензију код куће овај документ стизаће на руке, односно доносиће им поштар.

Министар додаје да је израда овог документа о трошку државе.

– Пензионере неће коштати израда ни динар, чак ни поштарину неће плаћати. Прошла година је била година међугенерацијске сарадње, а круна те приче јесу управо ове картице – истиче Ђорђевић.

Све је потекло од Београда који је пре неколико месеци за најстарије суграђане обезбедио сениорске картице, чиме је и осталим градовима и општинама у Србији дао идеју да то треба да ураде.

Зоран Ђорђевић, министар за рад: „Преузимаће их у филијалама Фонда ПИО, а онима који примају пензију код куће овај документ стићи ће на руке, док ће их нови пензионери добити уз решење о пензионисању”
– Београд нам је пружио одличан пример како и на који начин би требало да се опходимо према пензионерима и покажемо још једну врсту бриге за њих. Представници бројних градова почели су због тога да се јављају министарству са жељом да оно изради персонализовне картице за своје најстарије житеље. Сви они морају да знају да то није наш посао, већ задатак сваке локалне самоуправе. Због великог интересовања министарство је одлучило да сваком пензионеру понуди пензионерске картице. Тако је прича и почела да се реализује – истакао је Ђорђевић.

Осим тренутно 1,7 милиона пензионера, и сваки будући пензионер моћи ће да рачуна на ову „пропусницу”, најавио је министар.

– Свако ко се буде пензионисао у току 2018, већ и сваке наредне године добиће своју картицу, и то уз решење о пензионисању – уверава Ђорђевић и подсећа да овакве индентификационе картице за пензионере већ постоје у Финској, Словенији, Румунији, Италији…

– Свака картица ће заправо имати идентификациони број захваљујући којем је пензионера могуће повезати са датом картицом. На тај начин пензионер ће увек моћи да докаже свој статус, где год да се нађе, а што је важније, моћи ће и да оствари бенефите и попусте. Јер, Фонд ПИО већ има бројне организације са којима има договор о пензионерским попустима. Фактички, уместо последњег чека пензионер ће са собом носити картицу, а на држави остаје да анимира целу Србију, градове, све локалне самоуправе, да наставе да се боре за пензионере – објаснио је Ђорђевић.

Недавно је и повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оценио да је веома корисна иницијатива Фонда ПИО о издавању картица за пензионере које би служиле као документ за доказивање њиховог статуса. По њему, иницијативу је корисна, јер ће та картица садржавати минималан број личних података потребних за доказивања статуса пензионера.

– На овај начин отклонила би се било каква потреба за издавањем посебних облика персонализованих докумената од стране локалних самоуправа, које у пракси доводе до незаконите обраде података – сматра Шабић, и додаје да би се тиме отклонила потреба обрађивања непотребних, неподесних и несразмерних података из неверодостојних извора.

– Фонд ПИО располаже матичном евиденцијом о осигураницима и корисницима права која представља веродостојан извор и заштићена је на одговарајући начин – додао је Шабић. Оценио је и да се та иницијатива заснива на искуствима из такозване међугенерацијске сарадње из више земаља ЕУ.

Оставите Коментар