Против ове силе ни Америка не може!

Док се огроман ураган „Флоренс” приближава Источној обали САД, а у деловима три америчке државе наложена је евакуација, милиони Американаца се припремају за можда један од најкатастрофалнијих урагана у том региону у протеклим деценијама.

 

Директор Националог центра за урагане Кен Грејем упозорио је да су размере урагана „Флоренс” запањујуће, преноси АП.

„Лако би могао да погоди више држава. Не прети само приобаљу”, рекао је Грејем.

За обилне кише, поплаве и несташицу струје припрема се и Вашингтон, чија је градоначелница Мјуриел Баузер прогласила данас ванредну ситуацију, наводећи да је то нужан корак како би се обезбедили ресурси и подршка с обзиром на вишедневне падавине које се очекују.

Јутрос је, по локалном времену, „Флоренс” био олуја четврте категорије, а очекује се да ће се појачати до петог степена док успорава изнад веома топлих вода океана код Северне и Јужне Каролине.

Све указује да наредних дана предстоји снажнији, спорији, обимнији и влажнији ураган, наводе метеоролози.

Олује јачине категорије пет имају потенцијал да изазову катастрофалне последице, напомиње АП.

Олуја се тренутно налази око 640 километара јужно од Бермуда и креће се брзином од око 210 километара на сат.

Очекује се да ће се главни део падавина сручити дуж обале, где је ниво мора већ порастао у четвртак петак и суботу плавећи више држава и изазивајући поплаве опасне по живот.

Према прогнозама, олуја ће се сручити у петак највероватније у Северној Каролини, у близини границе с Јужном Каролином.

Амерички председник Доналд Трамп прогласио је ванредну ситуацију у Јужној и Северној Каролини, што олакшава пружање федералне помоћи.

Наложена је евакуација милион и по становника у приобалним деловима Јужне и Северне Каролине, као и Вирџиније.

„Вашингтон пост” наводи да је овако обимна евакуација наложена на основу искустава из прошлогодишње сезоне урагана, који су погодили Тексас, Флориду и Порторико.

Гувернер Северне Каролине Рој Купер изјавио је да ће „око урагана” прећи преко територије те државе и позвао становништво да се припреми за високе таласе, снажне ветрове и поплаве.

Гувернер Јужне Каролине Хенри Мекмастер наредио је почетак евакуације за данас у подне по локалном времену, а одлука се односи на свих осам округа дуж обале Атлантика, укључујући и највећи град те држзаве Чарлстон.

Мекмастер је проценио да ће око милион људи напустити своје домове.

„Ово је веома опасна олуја. Морамо је схватити крајње озбиљно. У важној смо и смртоносној шаховској игри са ураганом Флоренс”, рекао је он данас новинарима.

Гувернер Вирџиније Ралф Нортам је наложио почетак евакуације за делове те америчке државе који су у ниској приобалној области, где живи 245.000 становника.

Он је позвао становништво да се припреми за налет урагана који ће захватити читано подручје Вирџиније.

На очекиваној путањи урагана налази се и неколико нуклеарних централа, јаме са пепелом и другим индустријским отпадом, као и отпадом са фарми.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here