Након што је Специјално државно тужилаштво јуче саопштило да је проширило истрагу у монтираном процесу за „државни удар“, те навело имена још осам осумњичених, ИН4С је истражио једно од „сумњивих лица“. 

Ради се о вишеструко одликованом агенту ФБИ Ладислау Карбаљоси.

Подсетимо, из СДТ-а су навели да постоје основане сумње да су осумњичени, међу њима и Карбаљоса, извршили „кривична дела стварање криминалне организације и кривично дело тероризам у покушају извршено путем помагања“.

Његова каријера је бескрекорна. Био је капетан 24. пјешадијске дивизије од 1983-87, након чега прелази у ФБИ.

У току своје 25-годишње каријере истраживао је криминал везан за финансијске преваре и прање новца. У Мајамију, гдје је провео већину каријере, био је задужен за рад са организацијама за борбу против организованог криминала и шверца дроге, са фокусом на прање новца и тајне операције, прије свега незаконитих финансија нарко картела.

Карбаљоса 2000. године бива унапређен у Супервизорног специјалног агента и додељен Цијином Центру за криминал и наркотике. Његовим залагањима дошло је до хапшења „Топ 10“ бегунаца.

Након терористичког напада 2001, постаје шеф групе за међуресорне финансијске операције. Био је одговоран за хапшење главног финансијског службеника Ал Каиде.

Постаје заменик директора у ЦИА-и задужен да предводи борбу против тероризма. Карбаљоса је добитник чак пет награда за изузетне резултате од директора Централне обавештајне службе.

Након петогодишње службе у ЦИА-и враћа се у ФБИ, како би водио одсек за  Финансијске преваре.

Након пензионисања 2012, Карбаљоса пружао је услуге саветовања и обуке када су у питању финансирање тероризма, прање новца, преваре, финансијски криминал и друге сумњиве активности. 

Из СДТ нису казали на основу чега је Карбаљоса означен као осумњичени. Након каријере посвећене хватању криминалаца, права је иронија да заврши као „сумњиво лице“ измонтиране оптужнице за наводни „државни удар“.

loading...