КФОР није упознат са било каквим планом, о којем се данас спекулисало у појединим медијима, о наводној намери Приштине да упадне на север Косова и преузме “Трепчу”, тврди портпарол КФОР-а Вићенцо Грасо.

Он такође у изјави за Тањуг истиче да је ситуација на Косову под контролом и да нема назнака могућих инцидената.

Поводом писања медија да је КФОР упознат са планом Приштине, та војна мисија позива све да се, како наводи Грасо, уздрже од изазивања беспотребних тензија пласирањем непроверених информација, које изазивају неосновану забринутост међу становништвом.

На питање Тањуга, како ће КФОР деловати у случају упада наоружаних снага на север КиМ, Грасо је кратко навео да КФОР одржава сталне и добре односе са свим безбедносним чиниоцима на Косову, као и са Војском Србије, како би спречио било какву неочекивану акцију или догађај.

– КФОР је у потпуности посвећен извршавању свог мандата у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности како би гарантовао безбедност и сигурност за све људе на Косову. КФОР ради на спречавању и спреман је да интервенише у случају било каквог угрожавања безбедности – додао је Грасо.

Он је указао да је безбедносна ситуација на КиМ под контролом и да нема назнака могућих инцидената.

– Забринутост изазива само актуелна реторика, јер она ствара окружење у којем један изоловани инцидент може да ескалира. КФОР апелује на све јавне говорнике и медије да буду пажљиви, како својим речима не би изазвали далекосежније последице – навео је Грасо.