Трупе Кфора данас су, како је раније договорено, напустиле административне прелазе на Јарињу и Брњаку, након двонедељног боравка.

Како је пренела телевизија Клан Косова, на тим прелазима, на местима где су били стационирани, данас нема војника међународних мировних снага.

Њихов боравак на прелазима био је део споразума који су у Бриселу постигли представници Београда и Приштине, као решење проблема са уводјењем привремених регистарских таблица за возила из Србије која улазе на Косово и блокадом путева због те мере.

Споразумом у Бриселу је успостављен режим налепница за регистарске таблице. 

Кфор је пре две недеље распоредио своје снаге на Јарињу и Брњаку како би одржавао безбедност и слободу кретања. 

Пре доласка Кфора са прелаза су се 2. октобра повукле специјалне полицијске јединице Росу и барикаде које су поставили Срби незадовољни доласком Росу и одлуком Приштине о реципроцитету за српске регистарске таблице. 

Почев од 4. октобра у осам ујутру, као привремена мера, почела је примена режима налепница онако како је договорено у дијалогу уз посредовање ЕУ, док се не дође до трајног решења. 

Биће формирана Радна група у којој ће бити представници Европске уније, Београда и Приштине, и њом ће председавати ЕУ. Циљ Радне групе биће проналажење сталног решења за питање аутомобилских таблица у складу са стандардима и праксом ЕУ. Први састанак Радне групе биће 21. октобра 2021. у Бриселу. У року од шест месеци од првог заседања, Радна група ће представити своје налазе о трајном решењу у дијалогу на високом нивоу. 

Оставите Коментар