Украјински генералштаб тврди да руске специјалне службе објашњавају белоруским војницима да се, уколико буде потребно, укључе у рат у Украјини.

Kако преноси украјинска „Правда“, према речима начелника генералштаба Украјине Олексија Хромова, запослени у руској Федералној служби безбедности и још неким службама из Русије објашњавају белоруској војсци о евентуалној потреби да упадну на територију Украјине.

Додаје се да власти такође регрутују бивше војне пилоте, са циљем да их привуку да се боре у Украјини.

Подсетимо, председник Белорусије Александар Лукашенко је истакао да Минск не жели да ратује против Украјине и да ниједан белоруски војник није стао на њену територију.

Лукашенко је истакао да Минск не жели да ратује против Украјине и да ниједан белоруски војник није стао на њену територију.

– И даље покушавају да нас увуку у рат у Украјини. Циљ је исти – да се једним потезом обрачунамо и са Русијом и са Белорусијом. Украјински политичари и председник имају једну политику: што више Украјинаца гине, више ц́е викати о зверствима „фашиста из Русије и Белорусије“ – рекао је Лукашенко, истичуćи да су акције Kијева оркестриране из иностранства.

Зеленски: Белорусија може постати страна у сукобу у Украјини, Kијев се спрема за такав сценарио

Током онлајн говора на владином округлом столу „Антитезе, трансформације, достигнућа у свету који се мења“, он је изразио наду да Минск ипак неће учествовати у непријатељствима.

– Белорусија је под претњом да буде увучена у сукоб. Ми се припремамо за ово – рекао је Зеленски.

Оставите Коментар