Свет је управо обишла вест да је вођа Северне Kореје Kим Џонг Ун преминуо након операције уграђивања стента, а већ се помињу многи потенцијални наследници.

Kим Џо Јонг је једно од тих имена. Она је рођена 1988. године, најмлађа је ћерка Kим Џонг Ила и сестра Kим Џонг Уна. Чланица је Политбироа и заменица директора Одељења за пропаганду

Прошлог месеца она је дала своју прву јавну изјаву, назвавши Јужну Kореју “уплашеним лавежом паса”, након што је Сеул протестовао против војне вежбе. А у марту је јавно похвалила Доналда Трампа да је Kиму послао писмо у ком се надао одржавању добрих билатералних односа понудивши помоц́ у решавању пандемије коронавируса.

– Објављивање политичких изјава у име Kим Јо Џонг подвлачи њену централну улогу у режиму – каже Јонгшик Бонг, истраживач са Института за севернокорејске студије Универзитета у Сеулу.

– Открило се да јој је Kим Џонг Ун дозволио да пише тако језиву изјаву о Јужној Kореји јасно је да је спреман да дозволи својој сестри да постане његов алтер его – рекао је Бонг.

Kим је била умешана у уређивање успона свог брата као следећег врховног вође након што је Kим Џонг-Ил доживео два мождана удара 2008. године, али севернокорејски државни медији је нису споменули све до марта 2014. године, када је пратила брата током избора за Врховну народну скупштину.

У међународном окружењу, Јо Џонг је имала видљиво присуство током дипломатског процеса режима са Вашингтоном и Сеулом. У матичној држави, она је обављала улогу главног пропагандисте чувајуц́и Kимову репутацију као вође династије која је Северном Kорејом владала три генерације.

– Има директан приступ и снажан утицај на Kим Џонг Уна – рекао је Леонид Петров, специјалиста из Северне Kореје и предавач на Међународном факултету за менаџмент у Сиднеју.

– Она није повезана са његовим чисткама или војним чиновима, али зна све о њима. Она је поуздана политичка личност која помаже Kиму да задржи позитиван јавни имиџ када има посла са странцима или Јужнокорејцима.

У тренутку када је Kим Џонг Ун у тешком здравственом стању након операције срца, спекулише се да ће управо његова 31-годишња сестра да преузме улогу владарке.

Међутим, експерти сматрају да култура маскулинитета и поштовања старијих никада неће допустити да земљом влада млађа жена. Петров истиче да је она само особа од поверења, и неће моћи да буде ништа више од тога.

Али, Ана Фифлид из Вашингтон Поста није тог мишљења.

– Kим Јо Џонг је једина из породице Kим која је у стању да преузме режим од Kим Џонг Уна – написала је.

Оставите Коментар