Сателитски снимци нуклеарних постројења Северне Kореје открили су огроман пораст „активности“ услед страховања да режим већ има могућност постављања нуклеарних бојевих глава на интерконтиненталне балистичке ракете.

Нове сателитске снимке хемијских постројења Северне Kореје показују нагомилавање нуклеарног оружја, што изазива глобалне страхове. Изгледа да је Kим Џонг-ун последњих месеци повећавао нуклеарну енергију своје земље, показују последњи сателитски снимци. Нови снимак долази након што је у понедељак поверљиви извештај УН открио да се неколико неименованих земаља слаже да је Северна Kореја „вероватно развила минијатурисане нуклеарне уређаје како би се уклопила у бојеве главе својих балистичких ракета“.

Сателитски снимци Центра за стратешке и међународне студије (ЦСИС) показују да су и активност и раст у порасту у постројењу за концентрирање уранијума у ​​Пјонгансу.

Слике указују на „способност Северне Kореје да расте свој програм нуклеарног оружја“, тврде аналитичари.

Висок саветник и председавајући Kореје у ЦСИС-у, Виктор Ча, објаснио је: „Постројење за концентрацију у Пјонганском уранијуму налази се око 45 км од ДМЗ у Северној Kореји.

„Производи уранијум концентрат – сировину за гориво нуклеарних реактора Северне Kореје из којих они прерађују дељиви материјал – и плутонијум и уранијум на основу својих програма нуклеарног оружја.“

Др Ча тврди: „Наши снимци показују да је Пјонгјански погон прилично активан, а чини се да расте и по његовом капацитету.

„У главном погону, неке од најзначајнијих активности су подизање и изградња нових објеката, пропадање и замена кровова у целом објекту“.

„Међу најистакнутијим активностима које смо приметили су ширење копова за јаловине. Она је преостала након што уствари извучете руду која у себи садржи уранијум.“

„Тешко је одредити, на основу активности у овом објекту, колико нуклеарног оружја има Северна Kореја.

„Оно што знамо када погледамо ово постројење јест да нам његова активност говори да се за те реакторе и даље производи нуклеарно гориво, што само значи да они имају капацитет да шире своје нуклеарне бомбе, а не да их се одрекну.“

Поверљиви УН-ов извештај сугерише да Северна Kореја већ има моћ да гађа САД нуклеарним оружјем.

Главни амерички градови налазе се у дометунуклеарног арсенала Пјонгјанга, упркос напорима администрације председника Доналда Трампа да денуклеаризује корејско полуострво.

Leave a Reply