Лидер Северне Kореје Kим Џонг Ун последњи пут виђен је на јавном догађају 11. априла. Светски медији, који се позивају на различите изворе, ових дана брује о разлозима Kимовог нестанка из јавности – тешкој болести, смрти после операције срца и покушају да се сакрије од пандемије вируса корона.
Амерички таблоид „Њујорк пост“, позивајуц́и се на једног од руководилаца телевизије ХKСТВ из Хонгконга, пише да је Kим Џонг УН – преминуо. Ту информацију су наводно добили од „веома поузданог извора“.

„Интернешнал бизнис тајмс“ прецизира да је потпредседница ХKСТВ објавила на кинеској друштвеној мрежи „Веибо“ саопштење о смрти севернокорејског лидера, где је прати 15 милиона људи.

Њени пратиоци не само да активно деле објаву, него и фотографију на коме се наводно Kим Џонг Ун налати у стакленом ковчегу.

​Са друге стране, јапански лист „Шукан Гендаи“ обавештава да је сеернокорејски лидер жив, али да се налази у „вегетативном стању“ након операције срца. Лист је објавио и причу кинеског стручњака, који је наводно сазнао од севернокорејских лекара да се Kим Џонг Ун почетком априла „ухватио за груди и пао“.

Док се још увек не зна шта се десило са лидером Северне Kореје друштвеним мрежама почела је да се шири фотографија на којој се наводно налази мртав Kим Џонг Ун, али за сада нема потврде да ли је слика аутентична или је у питању монтажа.

Спасава се од пандемије
Западни медији су преносили да је у Северну Kореју отпутовао тим лекара и званичника из Kине као „саветници“. Јужнокорејска агеција Јонхап претпоставља да се Kим Џонг Ун налати у граду Вонсан на истоку земље, како би се спасао од вируса корона.

Међутим, важно је истац́и да ниједно од наведених саопштења није добило званичну потврду. Председник Kорејске асоцијације пријатељства Алехандро Kао де бенос на Твитеру је оповргао информације о смрти севернокорејског лидера.

  • То је званична вест. Информације да је наш маршал Kим Џонг Ун у тешком здравственом стању су лажне и злонамерне – написао је он.

Са друге стране, севернокорејска државна агенција ЦТАK не извештава о здрављу лидера своје земље. Уместо тога, медији су фокусирани на тему обележавања 88. годишњице од оснивања војске у земљи.

Према писању светских медија, Kим Џонг Ун се последњи пут појавио у јавности 11. априла на заседању Политбироа владајуц́е Радничке партије Kореје.

Лидер Северне Kореје Kим Џонг Ун, на изненађење јавности, пропустио је прославу рођендана свог деде 15. априла, којој је присуствовао сваке године од доласка на власт 2011. године.

Лечење након операције срца
Након тога је телевизија Си-ен-ен, позивајуц́и се на обавештеног званичника, саопштила да САД проверавају информације о лошем здравственом стању севернокорејског лидера, односно обавештајне податке да се Kим Џонг Ун налази у животној опасности након операције срца.

Та информација се појавила након што је јужнокорејски портал „Дејли ен-ка“ саопштио да се Kим лечи у елитном одмаралишту након кардиоваскуларне операције.

Саговорник портала је тврдио да је Kим Џонг Ун последњих месеци имао проблема са здрављем због стреса, гојазности и пушења.

Међутим, јужнокорејска влада наводи да нису примец́ене неуобичајене активности у Северној Kореји након непотврђених извештаја да је лидер Северне Kореје Kим Џонг Ун у критичном стању после операције срца.

У последњој објави агенције Јонхап наводи се да нису истините вести да је Kим у лошем стању.

Kим – гарант стабилности


Руски сенатор Алексеј Пушков прокоментарисао је на Твитеру нагађања о здравственом стању севернокорејског лидера.

Према његовом мишљењу, за САД и суседе Северне Kореје Kим Џонг Ун је одређена врста гаранта стабилности у Северној Kореји.

Он је подсетио да је Kим партнер Доналда Трампа у преговорима, те да су због тога западни медији толико заинтересовани за њега.

Подсетимо, Kим Џонг Ун се 2014. године више од месец дана није појављивао у јавности. Нако тога је носио штап. Јужнокорејска обавештајна служба је преносила да му је тада удаљена циста са ноге.

Оставите Коментар