ПЈОНГЈАНГ – На званичном веб сајту Северне Kореје појавило се упозорење да ће Пјонгјанг „збрисати“ САД уколико Вашингтон започне рат на Kорејском полуострву.

Верује се да Пјонгјанг нема технологију да направи ракету која би допрла до САД, али је само овог месеца извео два ракетна теста.

У неколико уводника који у Родонг Шинмуну, званичном гласилу севернокорејске Радничке партије, наводи се да земља није заплашена доласком ударне групе америчке морнарице.

„Такве претње можда би уплашиле медузу, али то никада неће успети са Северном Kорејом“, пише у данашњем Родонгу. Дан раније објављено је да су револуционарне снаге Северне Kореје „борбено спремне да потопе нуклеарни носач авиона САД једним ударом“.

Реторика Пјонгјанга интензивира се сваког пролећа, када САД и Јужна Kореја држе заједничке војне вежбе, које Северна Kореја сматра претњом. У уводнику се наводи да је долазак америчке ударне групе са ракетним носачем „Kарл Винсон“ доказ да се америчка инвазија ближи, а аутор текста оцењује да је Вашингтон лоше проценио да су Северна Kореја и Сирија исто зато што би Пјонгјанг узвратио на напад, за разлику од Дамаска.

„Свет ће сада бити сведок како се нуклеарни носачи авиона Вашингтона претварају у огромне гомиле челика закопане у мору и како ће земља под називом Америка бити збрисана са лица Земље“, каже се у уводнику.

Постоје и основане стрепње да ће Северна Kореја извести још једну пробу у оквиру обележавања 85. годишњице оснивања Kорејске народне армије (KПА) у уторак. Наиме, Пјонгјанг увек изводи такве пробе на значајне годишњице. Званичници САД су упозоравали да су у случају нове севернокорејске пробе „све опције на столу“, укључујући и војни удар.

Извор: Танјуг