Kина и Русија, као сталне чланице СБ УН, не треба да дозволе да државе Централне Азије захвати хаос и рат, изјавио је министар иностраних послова Кине Ван Ји у телефонском разговору са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом.

– Кина и Русија, као сталне чланице СБ УН и пријатељски суседи држава Централне Азије, не треба да дозволе да Централну Азију захвати хаос и рат – нагласио је Ван Ји, наводи се на сајту кинеског МИП-а.

Он је додао да „Москва и Пекинг треба да наставе да продубљују координацију и сарадњу, да пруже отпор мешању спољних сила у унутрашње ствари држава Централне Азије“.

Поред тога, Ван Ји је позвао да се не дозволи да „обојене револуције“ и „три осовине зла“ (тероризам, екстремизам, сепаратизам) изазову хаос.

Министар је нагласио да Москва и Пекинг треба да помажу државама Централне Азије у борби против пандемије, да развију своје економије и уложе напоре за елиминацију социјалног незадовољства које ствара нестабилност.

Русија и Кина, по његовом мишљењу, треба да „подржавају јачање координације и сарадње Шангајске организације за сарадњу и ОДКБ како би заједно ефикасно реаговали на различите изазове у циљу регионалне безбедности“.

Телефонски разговор Лаврова и Ван Јиа је одржан јуче. Како је саопштио руски МИП, министри су разговарали о ситуацији у Казахстану и изразили забринутост због мешања споља у догађаје у републици.

Оставите Коментар