Србија и Кина заједно ће правити невидљиви авион користећи стелт технологију коју су кинески стручњаци направили на основу делова америчке летелице Ф-177 која је срушена у Буђановцима 1999. године током НАТО агресије

Фото: REUTERS/Stringer
Фото: REUTERS/Stringer

Српска делегација, коју предводи министар одбране Александар Вулин, у Пекингу договара могућност уступања ове технологије нашој држави. Реч је о истраживању које је коришћено за авион „ченгду“ Ј-20, а које му омогућава да буде буквално невидљив на радару.

Искористити шансу

Кина хоће да постане трећи снабдевач светског тржишта у војној опреми, па треба реализовати сарадњу. Србија може бити мост између Европе и Кине. Кинеска опрема је јефтинија, али се квалитет приближава врхунским стандардима, тако да је сарадња само предност, истиче безбедносни стручњак Милан Петрић.

Дубља сарадња

Кинески војни стручњаци су, анализом делова срушеног Ф-117 које су узели из Србије, развили посебну фарбу која упија радарско зрачење и одбија га у много смерова, због чега је летелица невидљива на радарским системима.

Александар Вулин, који је и изасланик председника Србије и врховног команданта Војске Србије, индиректно потврђује ове наводе. Вулин је јуче посетио кинеске фирме наменске индустрије АВИЦ и ЦАСИЦ, које се управо баве развојем и производњом авиона, хеликоптера, беспилотних летелица и ПВО система.

Фотоилустрација

– На првом месту смо заинтересовани за освајање технологија којим бисмо били у стању да производимо различите системе, али и наравно за одређене готове борбене системе који и те како могу да значе. За Војску Србије јако је важно да ухвати корак са светом – изјавио је Вулин, подсетивши да војска годинама није обнављана.

– Србија жели да достигне ниво обуке и опремљености кинеске војске. Наше армије ће сарађивати управо у те две области. Циљ је да помоћ коју кинеска страна усмерава према српској војсци буде адекватно искоришћена, као и да се искористе знање, обука, инструктори и све што велика вишемилионска армија може да пружи. Односи две војске убудуће ће се продубљивати и развијати. Кина са Војском Србије дели технологију, знања, обуку и опрему – подвукао Вулин.

Коментаришући ове наводе, генерал у пензији Срето Малиновић каже да има простора за партнерство и војну сарадњу са Кином у области ваздухопловства.

https://www.youtube.com/watch?v=i-lv-mHR3v0

– То важи како за размену технологија, тако и за производњу летелица. Нажалост, то још није попримило конкретније облике. Видим добре могућности да уз веома повољне аранжмане обновимо нашу авијацију и упослимо ваздухопловну индустрију на дуже време, али и друге области војне индустрије. Мада је стелт технологија још далеко од наших развојних могућности и у томе тренутно не видим неки посебан интерес – подвлачи Малиновић.

Стратешки важно

Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, сматра да је војна сарадња са Кином, као и са Русијом, стратешки важна за Србију.

– То је политика коју воде Влада и председник Вучић. Занимљиво звучи податак да ћемо са Кинезима развијати невидљиви авион, налик на Ф-117, јер Србија има и буџет и кадрове за то. Уосталом, убеђен сам да Вулин не би ништа радио на ту тему без консултација и одобрења врховног команданта Александра Вучића, што целој причи даје велику озбиљност и извесност – закључује Драгаш.

Развој и продаја ракете WС-3А

Подсетимо, председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг одобрио је у мају ове године наставак и развој војнотехничке сарадње са Србијом, али и најавио нове милионске инвестиције у нашу државу. Кинески лидер је у писму председнику Александру Вучићу потврдио да је Пекинг спреман да са Србијом продуби сарадњу и размену у области војне индустрије и трговине. Реч је, пре свега, о плановима да Србија и Кина оснују фирму која би производила ракете земља-земља WС-3А домета од 70 до чак 280 километара, које би се производило у Србији и извозило по читавом свету.

М. Добромировић

Извор: informer.rs