НАТО, предвођен САД, који је бомбардовао Југославију и убио много недужних цивила, међу којима и троје кинеских новинара, и даље има дуг у крви према кинеском народу, поручило је кинеско Министарство спољних послова поводом обележавања годишњице НАТО агресије 1999. године
Хуа Чуњинг, портпаролка кинеског Министарства спољних послова, рекла је данас да НАТО не треба да заборави 1999. годину, када је, уз озбиљно кршење међународних закона и основних норми међународних односа, бомбардовао тадашњу Југославију, пише кинески „Глобал тајмс“.

Говорећи на сусрету НАТО министара спољних послова одржаном у Бриселу ове недеље, амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је НАТО чланице да се супротставе „претњи агресивне Kине“, док је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг назвао Kину „изазовом“, наводи кинески државни медиј.

„Kина жели да подсети НАТО да и даље имају дуг у крви према кинеском народу. Преминули су отишли, али живима је потребна већа будност и размишљање“, рекла је она.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Она је подвукла да је тренд у развоју света мир и напредак и да је такав историјски тренд незаустављив. Међутим, „такође смо видели да се политика моћи и хегемонизма повремено појави, озбиљно угрожавајући и претећи светској безбедности, стабилности и међународном праву“, додала је.

„Било да је у питању Југославија, Ирак, Либија или Сирија, никада не треба да опростимо губитак живота обичних људи, који су настрадали у поновљеним бомбардовањима, под зидовима обрушеним гранатама, на славним историјским местима које је однео пламен“, навела је.

„САД и неке западне земље имају пуна уста људских права, али су им уста затворена о њиховим одговорностима. Kада су бесрамно почели рат против суверене земље, без одобрења Савета безбедности, узрокујући на стотине и хиљаде смрти и избеглиштво милиона, да ли су икада бринули о људским правима у тим земљама. Да ли под тим подразумевају међународна правила? Зар не би требало да буду одговорни за своје ратне акције“, упитала је Хуа.

„Kина и Србија су две земље које се не плаше моћи и славе мир. Kина је спремна да ради са Србијом и свим мирољубивим земљама на очувању међународне правичности, мира, стабилности и развоја“, додала је Хуа.

Kазала је и да су „прошла времена када су велики малтретирали мале, а јаки слабе“.

„Позивамо све земље да се заједно одупру унилатералном малтретирању и да песницу насиља отворимо рукама које одржавају мир“, закључила је.

Оставите Коментар