КИНЕСКИ заменик министра спољних послова Ле Јученг поручио је данас да би НАТО требало да се држи онога што је назвао, „обећањем да се неће ширити на исток“.

Кинески званичник је критиковао далекосежне санкције Запада према Русији због руске интервенције на Украјину и рекао да основни узрок „лежи у хладноратовском менталитету и политици моћи“.

Ле је саопштио и да би се даљим проширењем НАТО, та алијанса „приближила предграђима Москве“, одакле би, како је навео, пројектил могли да погоде Кремљ у року од седам или осам минута.

– Ако тако велику земљу, посебно нуклеарну силу, сатерате у ћошак, то би довело до последица које су превише страшне да бисмо их могли и замислити – нагласио је кинески дипломата.

Ле је изразио разумевање за често понављану формулацију руског председника Владимира Путина „да је НАТО требало да се расформира“ и „да буде предат историји заједно са Варшавским пактом“.

– Међутим, уместо да се распадне, НАТО је наставио да јача и да се шири и војно интервенише у земљама као што су Југославија, Ирак, Сирија и Авганистан. Могу се добро предвидети последице наставка овим путем.

Криза у Украјини је озбиљно упозорење – истакао је Ле.

Он је још рекао и да је кинески председник Си Ђинпинг у петак у разговорима са председником САД Џозефом Бајденом позвао „све стране да заједнички подрже дијалог и преговоре између Русије и Украјине који ће дати резултате и довести до мира“.

Како је навео, Си је поручио да би „САД и НАТО такође требало да воде дијалог са Русијом како би решили суштину украјинске кризе и ублажили безбедносне бриге и Русије и Украјине“.

Оставите Коментар