Захваљујући Пекингу, Савет безбедности УН поново ће дискутовати о питању Косова и Метохије на седници у новембру.

Кина ће следећег месеца бити председавајућа светске владе и у дневни ред ће уврстити извештај генералног секретара Антонија Гутереша о ситуацији на КиМ, за разлику од Велике Британије која је спречила да се он разматра током августа, када је била председавајућа Савета, наводи лист.

Редован термин за дискусију о КиМ падао је баш у августу. Стопама Лондона, како лист подсећа, пошао је и Вашингтон, који је по ротирајућем редоследу кројио план рада за септембар, па су и САД исто тако избегле да се расправља о КиМ. С обзиром на то да су се извештаји свих генералних секретара УН, од 1999. године, правили за тромесечни период, а да ће до новембра проћи нова три месеца од последњег написаног, али не и разматраног Гутерешовог рапорта, пред Савет бесбедности ће се у том тренутку наћи два извештаја првог човека светске организације, наводи лист.

Први који се односио на период од 16. априла до 15. јула 2018. године и други, који ће покрити дешавања од јула до средине октобра. Тако ће ово бити први пут да се заседање посвећено КиМ одржи после пола године, јер је последње било у мају.