Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да Северноатлантска алијанса не сматра Кину за непријатеља, али да је забринут због великог улагања Пекинга у војну опрему.

– Северноатлантска алијанса не сматра Кину за непријатеља, али наравно да ће успон те земље имати директну последицу по нашу безбедност. Кина много улаже у војну опрему, укључујући пројектиле који могу да носе нуклеарне бојеве главе – рекао је Столтенберг.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Он каже да Кина нема заједничке вредности као западне земље јер се то види по начину решавања демократских протеста у Хонг Конгу, поступању према мањинским Угурима.

Почетком месеца Столтенберг је позвао САД и ЕУ да раде на обнови њиховог савеза уколико желе реше проблем „насилништва“ Кине према другим земљама.

Он је понашање Кине описао као „нарушавање владавине закона и поздравио је јасну посвећеност америчког председника Џозефа Бајдена обнови савезништава и јачању НАТО“.

Столтенберг истиче да Европа и САД нису довољно велики кад су одвојени, али да заједно Брисел и Вашингтон представљају 50 одсто свјетског БДП и 50 одсто војног тржишта свијета.

Генерални секретар НАТО је додао да, уколико постоји забинутост од успона Кине, њене војне и економске моћи, онда је још важније да буду заједно Европа и Сјеверна Америка у НАТО.

Оставите Коментар