Kинеско Министарство одбране саопштило је да је Kина спремна да иде у рат уколико “има људи који би се дрзнули да покушају да одвоје Тајван од земље”, оптужујући САД за подривање глобалне стабилности и осуђујући продају америчког оружја острву које Пекинг сматра делом своје територије.
АП подсећа да је Пентагон раније овог месеца објавио да је Стејт департмент дозволио продају оружја на захтев Тајвана, а у арсеналу вредном око 2,2 милијарде долара налазе се и тенкови, као и ракете “стингер”.

Kина је на ту објаву одговорила поруком да ће наметнути санкције компанијама из САД укљученим у тај посао.

Портпарол кинеског Министарства одбране Ву Ћијан изјавио је на брифингу за новинаре да ће Kина учинити највеће могуће напоре како би се остварила мирно поновно уједињење.

“Међутим, морамо снажно да нагласимо да настојања за независношћу Тајвана представљају ћорсокак. Уколико има људи који би се дрзнули да покушају да одвоје Тајван од земље, војска Kине ће бити спремна да крене у рат како би снажно заштитила национални суверенитет, јединство и територијални интегритет”, казао је Ву.

Наводи се да је ово било прво представљање “белог папира” националне одбране Kине после неколико година и у њему је наведено да ће давања ове земље на одбрану задржати умерени и стални раст, али да су она релативно мала у поређењу са другим великим земљама.

Ву је такође рекао да извештаји о тајном пакту са Kамбоџом којим се кинеским оружаним снагама омогућује ексклузивни приступ делу војне базе Реам у Тајландском заливу, не одговарају чињеницама.

П преноси да је у “белом папиру” наведена и борба против сепаратистичких снага на Тибету и западном региону Синђијанг.

Leave a Reply