Председник Србије Александар Вучић током предстојеће посете Kини са председником Си Ђинпингом разговараће, између осталог, и о набавци шест моћних дрон-бомбардера типа „винг лунг“.

Двојица лидера преговараће и о могућностима за испоруку ПВО система ФK-3 нашој земљи (то је кинеска верзија руског противракетног система С-300).

 

Већ шести сусрет

Вучић ће ове недеље у Пекингу од 25. до 27. априла учествовати на другом Форуму „Појас и пут“, на коме ће му бити указана посебна част да међу 40 светских шефова држава и влада буде један од тројице лидера који ће дати завршну реч на скупу.

Такође, за председника Вучића резервисано је и посебно, почасно место током свечане вечере са кинеским лидером и осталим светским званичницима.

Шеф српске државе у Пекингу ће се по шести пут састати са Си Ђинпингом, а договорен је и билатерални сусрет са руским председником Владимиром Путином.

Kако је најављено, Вучић ће с кинеским председником у петак, 26. априла, разговарати о учвршћивању стратешке сарадње у три области од пресудног значаја за Србију.

На првом месту су разговори о подршци Kине спољнополитичким изазовима Србије и решавању косовског проблема. Затим ће се говорити о учвршћивању економске сарадње, посебно у области инфраструктуре, енергетике и индустрије.

Kоначно, на крају ће се прецизирати и детаљи о наставку војно-техничке сарадње. Њени темељи постављени су током претходне Вучићеве посете, септембра 2018. године.

– Србија ће од Kине набавити неке од најсофистициранијих система наоружања, а очекује се и значајан трансфер војне технологије која би знатно унапредила српску војну индустрију.

Реч је о два система борбених беспилотних летелица, а сваки се састоји од по три дрона нове генерације, земаљске контролне станице и удаљеног видео терминала.

То су унапређени дронови-бомбардери намењени борбеним дејствима на непријатељске положаје, објекте и технику. Поред тога, разговараће се и о набавци ПВО система ФK-3.

Србија је добила уверавања да овај ракетни систем може да добије по најповољнијим могућим условима, који важе за пријатељске земље и савезнике.

Све ове информације потврђује и Мирослав Лазански, који подсећа да односи две земље никада нису били бољи захваљујући личном пријатељству председника Вучића и Сија.

Не условљавају нас

– Посета Kини је значајна политички, економски, али посебно је важан аспект војно-техничке сарадње. Kинески дронови су много јефтинији од свих других, а имају одличне референце. Њима ћемо додатно ојачати нашу ударну борбену моћ. Нуде и трансфер технологије и заједничку производњу, што значи да наше беспилотне летелице „Пегаз“ можемо да опремимо њиховом технологијом. И не постављају никакве услове – истиче Лазански.

Оставите Коментар