У августу ове године Велика Британија је као председавајућа Савета безбедности злоупотребом својих овлашћења и Процедуралних правила овог тела питање КиМ уклонила са дневног реда одлучивања. Њен пример следиле су и Сједињене Америчке Државе које су такође инсистирале на трајном избацивању теме Косова са агенде Уједињених нација.

Намера кључних покровитеља косовске независности била је јасна – трајно уклонити разматрање ситуације око Косова са нивоа УН и једно од најосетљивијих питања међународног мира и безбедности гурнути у други план, далеко од очију међународне јавности.

Зашто „западна тројка“ жели да скине КиМ са агенде УН?

Из простог разлога јер се према међународној пракси свако питање, које се активно разматра у оквиру СБ, третира као још увек нерешено питање, као питање које још није добило свој међународно-правни епилог. А како је за западне земље косовско питање „завршена ствар“ континуитет седница СБ њима никако не одговара јер држање тог питања отвореним и доступним светској јавности прети да у околностима када дипломатска моћ Русије и Кине незаустављиво јача отвори и питање нелегалне НАТО интервенције против Србије. Зато већ годинама трају покушаји западних сила да се што више релативизује Резолуција 1244, а седнице СБ о Косову што пре укину или бар претворе у седнице, затворене за јавност.

Уклањањем теме КиМ са агенде УН светска јавност више не би имала могућност да прати и надгледа процес решавања косовског питања, а Србија више не би имала могућност да на највишем међународном нивоу отвори питање нелегалности косовске сецесије, јер би то питање било гурнуто под тепих. Управо постојање Резолуције 1244 најбоље указује на отвореност косовског питања и на чињеницу да оно ипак још није завршено. Због тога трају дугогодишњи покушаји њеног обесмишљавања са крајњим циљем њеног постепеног и тихог стављања ван снаге.

Међутим, упркос намери да и другим чланицама Савета безбедности наметну своје виђење косовског питања као „затвореног и трајно решеног“ њихов план да се тема КиМ брише са седница на Ист Риверу наишао је на одлучан отпор највећих и најдоследнијих бранилаца међународног права и Резолуције 1244 – Русије и Кине.

Пекинг се и овога пута показао као принципијелан партнер и савезник Београда у УН па је као председавајући СБ у новембру већ уврстио питање КиМ на дневни ред заседања за овај месец и то уз захтев да се поред актуелног извештаја о ситуацији у јужној покрајини разматра и извештај из августа месеца, чија анализа је била спречена због америчко-британског маневра.

По хиљадити пут се показало да Србија на нивоу УН има стратешке савезнике који и хоће и желе, а и могу да заштите њене виталне државне и националне интересе. Држање косовског питања у фокусу пажње Савета безбедности, а тиме и читаве међународне заједнице спречава међународну афримацију Приштине као самосталне државе, показује да то питање још није затворено и да косовска независност ни изблиза није „трајно и коначно решење“ косовског чвора.

谢谢!
Спасибо!

Данијел Игрец

loading...