Кина је упутила критике због поступања Запада у украјинској кризи и поручила да ће обезбеђивање офанзивног оружја Кијеву „само продужити и ескалирати сукоб”, а да последице од уведених санкција Москви највише осећају земље које нису стране у сукобу, преноси Гардијан.

Стални представник Кине при Уједињеним нацијама, Џанг Ђун, изјавио је да су изгледи за дуготрајан сукоб у Украјини „забрињавајући“ и позвао стране да уложе напоре да се оконча.

Он је, у обраћању Савету безбедности УН, позвао Русију и Украјину да се определе за дијалог и преговоре, и да континуирано раде на смањивању разлика, како би се стекли услови за прекид ватре, наводи британски лист.

Све стране у сукобу у Украјини треба да се стриктно придржавају међународног хуманитарног права и да учине све што могу да олакшају евакуацију и хуманитарну помоћ цивилима, рекао је у уторак кинески стални представник у УН на састанку Савета безбедности о хуманитарној ситуацији у Украјина, преноси ТАС С.

Кинески амбасадор је упутио и неке критике западним лидерима у вези са снабдевањем Украјине оружјем и актуелним санкцијама Русији.

„Наставак слања офанзивнијег оружја неће донети мир. То ће само продужити и ескалирати сукоб и додатно погоршати хуманитарну катастрофу“, нагласио је Џанг.

Везано за санкције које су западне земље увеле Москви, он је рекао да земље у развоју „сносе највећи терет“.

„Морамо обратити пажњу и елиминисати негативан утицај санкција. Свеобухватне и неограничене санкције имају озбиљне ефекте преливања, при чему земље у развоју сносе највећи терет. Огроман број земаља у развоју, које нису стране у сукобу, плаћа високу цену за то. Ово није ни фер ни разумно“, казао је кинески дипломата, наводи Гардијан.

Оставите Коментар