Кина би могла да заврши у војном сукобу са Сједињеним Америчким Државама ако оне наставе да подстичу независност Тајвана, поручио је данас кинески амбасадор у Вашингтону Чин Ганг.

„Дозволите ми да ово нагласим. Питање Тајвана је најзапаљивија тема између Кине и САД “, рекао је Чин Ганг у интервјуу за амерички национални радио, преноси Ројтерс.

Он је нагласио да ако тајванске власти, охрабриване из Вашингтона, наставе да иду путем ка независности, то ће, како је рекао, највероватније увести Кину и САД, две велике земље, у војни сукоб.

Замољено да прокоментарише ове изјаве кинеског амбасадора, америчко министарство одбране је саопштило да САД остају привржене својој политици „једне Кине“ и својим обавезама према америчком Закону о односима са Тајваном.У складу са дугогодишњом политиком, Вашингтон званично признаје Пекинг, а не Тајпеј, док поменути закон захтева од САД да Тајвану обезбеде средства за одбрану.

Стејт департмент и Бела кућа нису одмах одговорили на захтеве Ројтерса за коментаром изјаве кинеског дипломате, која је уследила само неколико сати након што су амерички државни секретар Ентони Блинкен и кинески министар спољних послова Ванг Ји разговарали о кризи око Украјине, пренео је Танјуг.

Оставите Коментар