Два америчка носача авиона, „Нимиц“ и „Роналд Реган“, одржала су у суботу маневре у Јужном кинеском мору, саопштила је америчка морнарица.

Ројтерс наводи да су маневри одржани у исто време када је Кина извела војне вежбе, које су критиковали Пентагон и суседне државе.

Кина и САД међусобно се оптужују за подстицање напетости у стратешким водама у време затегнутих односа због низа питања, укључујући корона вирус и Хонгконг.

У саопштењу морнарице наводи се да су носачи авиона извели вежбе и операције у Јужном кинеском мору у знак подршке слободном и отвореном региону Индијског и Тихог океана.

Контраадмирал Џорџ Викоф рекао је да је циљ да се пошаље „недвосмислена порука“ партнерима и савезницима да су САД посвећене регионалној безбедности и стабилности, пренео је Волстрит џорнал, који је први известио о одржавању вежби.

Он је нагласио да те вежбе не представљају одговор на оне које врши Кина, које је Пентагон критиковао као „контрапродуктивне напорима за ублажавање тензија и одржавање стабилности“.

Кина је у петак одбацила те критике, наводећи да су САД криве за повећање тензија.

Прошле недеље, Кина је објавила да ће одржати петодневне вежбе, почевши од 1. јула, у близини Парацелских острва, која су деценијама предмет спора између Кине и Вијетнама.

Вијетнам и Филипини су такође критиковали кинеске вежбе, тврдећи да би оне могле да доведу до тензија у тој области и утичу на однос Пекинга са суседима.

Оставите Коментар