Кина има добре шансе да удвостручи величину своје привреде до 2035. године. Тако успут може да надмаши САД као највећу светску економију, рекла је економисткиња из Банке Америке (Bank of America – BofA) Хелен Кјао.

Док Кина жели да постане напредна држава, кинески председник Си Ђинпинг рекао је недавно да је могуће удвостручити бруто домаћи производ и доходак по глави становника до 2035. године, преноси портал Клиx.

Удвостручење кинеског БДП-а захтева просечни годишњи раст од 4,7 одсто у следећих 15 година – за шта су неки стручњаци рекли да би могло бити тешко постићи.

Кјао, из сектора за азијску економију у BofA Global Research, рекла је да ће неке мере реформи помоћи Кини да то оствари.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

„Мислимо да би Кина то могла да оствари“, рекла је она за CNBC.

Осим што ће удвостручити свој БДП, азијски економски див надмашио би САД као највећа светска привреда 2027. или 2028. године, предвиђа Кјао.

Кина је била једна од ретких економија на глобалном нивоу која је расла 2020. упркос изазовима пандемије коронавируса.

Званични подаци показују да се кинеска економија прошле године повећала за 2,3 одсто, а Међународни монетарни фонд за Кину је ове године прогнозирао раст од 8,1 одсто.

У међувремену, америчка привреда се смањила за 3,5 одсто у 2020. години, показале су најновије владине процене. ММФ је рекао да би америчка економија ове године могла порасти за 5,1 одсто.

М. А.

Оставите Коментар