Kина неће оклевати да покрене рат уколико Тајван прогласи независност, рекао је данас у Пекингу портпарол Министарства одбране.

Он се обратио након састанка министра одбране и његовог америчког колеге у Сингапуру.

„Ако се неко усуди да одвоји Тајван од Kине, кинеска војска неће ни тренутак оклевати да покрене рат, колика год да је цена“, рекао је Ву Ћијан преносећи изјаву министра одбране Веј Фенгеа током сусрета с његовим америчким колегом Лојдом Остином.

Двојица министара су се сукобила данас у Сингапуру: Пекинг је обећао да ће „разбити“ сваки покушај Тајвана ка независности, а Вашингтон позвао Kину да престане да дестабилизује то острво са самоуправом.

На састанку у Сингапуру током безбедносног форума „Дијалог Шангрила“ амерички министар одбране Лојд Остин рекао је свом кинеском колеги Веју Фенгеу да Пекинг треба да се „уздржи“ од сваке нове дестабилизирајуће акције према Тајвану, саопштио је Пентагон. По кинеском Министарству одбране, Пекинг би „разбио у хиљаду комадића“ сваки план за проглашењем независности Тајвана.

Kинески министар се жалио свом америчком колеги у Сингапуру због америчке продаје најновијег пакета оружја Тајвану и упозорио на могући сукоб око тог острва с властитом самоуправом које Kина сматра својом територијом. Веи Фенге је рекао ;да америчка продаја оружја Тајвану „озбиљно подрива кинески суверенитет и њене безбедносне интересе“, пренела је кинеска телевизија ЦЦТВ.

САД продају делове за тајванску морнарицу

Тајван се отцепио од Kине током грађанског рата 1949. и Kина прети да ће употребити силу да припоји острво. У најновијем пакету оружја, процењеном на 120 милиона долара, САД су објавиле у среду да продају делове за бродове за тајванску Ратну морнарицу.

Остин је нагласио потребу да се разумно управља конкуренцијом и одрже отворене линије комуникације, према саопштењу америчког министарства одбране. Он је рекао да су САД посвећене својој дугогодишњој политици према Тајвану, поново је потврдио важност мира и стабилности у тој области и противљење једностраним променама статуса кво, и позвао Kину да се уздржи од даљих дестабилизирајућих акција према Тајвану, навело је америчко министарство.

Поштовани читаоци, на нашем Телеграм каналу можете пратити наше најбоље вести као и оне које не објављујемо на другим мрежама због специфичног садржаја

Оставите Коментар