Ракетни систем средњег домета ПВО ФК-3 који се неформално назива „кинеским С-300“, заједно са осталим наоружањем малог и средњег домета закључаће српско небо.

Куповину овог средства која је незванично потврђена, многи сматрају најважнијим послом у јачању Војске Србије последњих деценија. Србија ће, по свему судећи, постати први корисник овог средства ван кинеске армије.

Значај набавке оваквог ракетног система, како истичу познаваоци ракетне технике, али и глобалних прилика, изузетно је велики. Овакве ракете снажан су фактор одвраћања од спољне агресије, а у садејству са осталим системима ПВО чине целину – ракетни штит од напада из ваздуха.

На основу шкртих информација које су исцуриле у јавност, Србија је купила три батерије овог система. То подразумева девет возила, са четири ракете, као и три мобилне радарске станице, чији опсег превазилази домет ракета. ФК-3 може да гађа шест циљева одједном и то са 12 ракета истовремено.

Кинези су претходних година успели да већину информација о техничко-тактичким карактеристикама ФК-3 сачувају далеко од јавности. Познато је, међутим, да је домет ракета између 27 километара, по висини, и 100 километара по даљини. Реч је о дометима за респект, који су адекватни простору Србије.

Пуковник ПВО у пензији Мирослав Стојановић истиче да су вести о новом наоружању за Војску Србије оскудне, али да по домету и основним карактеристикама ФК-3 по много чему одговара руском С-300.

  • То за Србију значи заштиту целокупне територије. Недовољно је познато да је тренутна ракетна покривеност државне територије Србије од напада из ваздуха изузетно мала и на скромним висинама – каже Стојановић. – Систем „Нева“ који је деценијама у дежурству има ограничен домет на максималних 18 километара по висини и тек нешто више од 20 по даљини. Са кинеским ракетама, које ће од напада са малих висина бранити руски „панцир“ одбрана из ваздуха је неупитна.

Кина је последњих година направила низ крупних корака у развоју ПВО система, при чему се користи искуствима сличног наоружања страних држава. Посебно велики корак направила је на плану испитивања бепилотних ваздухопловних платформи – дронова. Ову чињеницу уважила је и Србија, па је од Кине купила беспилотне летелице, али и технологију за завршетак домаћих борбених дронова.

УБОЈИТИ И НА ВИСИНИ

Србија ће, по испоруци система ФК-3, уз Румунију и Бугарску, бити једина држава у региону способна да брани своју територију од напада из ваздуха на већим висинама. Румуни би до краја године требало да ставе у функцију амерички ракетни систем „Патриот“, који је плаћен готово четири милијарде долара. Бугарска своје небо закључава провереним руским системом С-300, који је добро познат ракеташима наше војске.

ЦЕНА НЕПОЗНАТА

Цена ракетног система ФК-3 апсолутно је непозната – наглашавају познаваоци ратне технике. Постоји могућност, међутим, да је Србија добила одређене повластице приликом уговарања, будући да је прва европска земља која ће бити корисник овог борбеног средства и могућа одскочна даска за његову продају другим државама и војскама.

Р. Драговић

Leave a Reply