Чврст став Москве довео је Вашингтон и његове европске савезнике у НАТО-у у тежак положај, пише “Соху”. Kинеско издање оценило је вероватноћу војног сукоба између Руске Федерације и Запада.

Многи стручњаци сматрају да је источна Европа најексплозивнији регион у односима између Москве и Северноатлантске алијансе. С тим се слажу и кинески аналитичари.

Подсећају да су Сједињене Државе уложиле све напоре да наоружају земље европског НАТО блока и њихове савезнике. Поред војног притиска, Сједињене Државе користе економску полугу (укључујући санкције) да спрече успостављање пословних веза између Москве и Европе.

„Међутим, Русија није земља за застрашивање“, кажу кинески аналитичари.

Последњих година Москва не само да је снажно повећала свој одбрамбени потенцијал, допунивши свој арсенал новим ултрамодерним оружјем, него и ужива у извозном успеху, озбиљно конкуришући Сједињеним Државама.

Kинески експерти упозоравају, да постоји непоправљива напетост између Русије и Сједињених Држава. Вашингтон жели да одржи глобалну хегемонију, па настоји да осујети раст утицаја својих противника на светској сцени.

„Сједињене Државе неће одустати од својих амбиција, а Русија неће дозволити никоме да блокира њен развој. Дакле, изгледа да је америчко-руски рат заиста неизбежан“, кажу аналитичати.

Источна Европа је највероватније упориште за почетак овог сукоба великих размера, упозоравају аутори чланка. Није случајно што Вашингтон марљиво јача НАТО и савезнике алијансе у региону. Посебна пажња посвећена је Пољској и Украјини.

“Међутим, Русија не одступа ни корак”, коментаришу кинески медији.

Заједничке војне вежбе великих размера Москве и Минска „Запад-2021“, постале су врло озбиљан одговор на изазове НАТО-а из Европе.

Руски противници добро знају да ће у случају војног сукоба, Белорусија постати стратешки повољан положај руске војске, против европских снага НАТО-а.

Оставите Коментар