Епидемија корона вируса у Србији тренутно је под контролом, а стопа заражених на стабилном нивоу, кажу кинески стручњаци за борбу против Ковид-19, који бораве у Србији, уз напомену да то потврђује однос броја тестираних и регистрованих случајева заразе.

Они, такође, указују да појава Ковид-19 у старачким домовима и здравственим установама затвореног типа показује да је неопходна ригорозна примена прописаних мера у борби против епидемије.

У разговору за Тањуг кинески стручњаци истичу да је мера забране кретања потребна у садашњој ситуацији и да свако треба да „жртвује“ личну слободу за „здрав и слободан живот у будућности“, а истовремено изражавају и уверење да ће сузбијању епидемије значајно допринети и то што Србија, захваљујући донацији Kине, добија две најмоденије лабораторије за откривање Ковид-19.

Заменица начелника хитне службе Прве придружене болнице Универзитета Сун Јат-Сен, Сјионг Јен, каже да тим кинеских експерата од доласка у Србију свакодневно прати информације о зараженима и преминулима које објављује Kризни штаб, а посебно где је највеће жаирште, као и однос броја тестираних и потврђених случајева.

Тај однос је сада испод 20 одсто што, каже Сјионг, говори о томе да је та стопа заражених на стабилном нивоу,односно да нема убрзаног раста оболелих.

„Судећи према садашњим информацијама и предузетим мерама, може се рећи да је епидемија у овом тренутку под контролом“, оцењује Сјионг у разговору за Танјуг.

Оставите Коментар