Чим Кина направи вакцину против вируса КОВИД-19, а то би, према проценама које износе у Пекингу, могло да се догоди већ крајем јуна или почетком јула, добиће је и Србија. То би могло у потпуности да нас заштити од евентуалног другог таласа епидемије на јесен или зиму.

Како сазнаје Српски телеграф, кинески председник Си Ђинпинг поручио је својим сарадницима и здравственом сектору Кине да српским савезницима и пријатељима, како нас је назвао, вакцина мора да буде доступна малтене истог тренутка када и Кинезима, и то по најповољнијим могућим условима. Уз нас, ову привилегију, али и част, имаће још само неколико земаља.

Подсетимо, пре неколико дана из Кине је стигла јасна порука да ова земља сама ради на вакцини за КОВИД-19 и да не жели да удружује напоре са другима на том пољу. Паралелно са Кинезима, и друге државе и фармацеутске компаније широм света раде на развоју цепива, међутим, чини се да су кинески стручњаци најдаље одмакли.

ВЕЛИКИ ОПТИМИСТИ

Кинески научници и медицински стручњаци са развојем вакцине против инфекције КОВИД-19 кренули су први, још крајем јануара. Сада су увелико у току клиничка испитивања, а у Пекингу су изнели процену да би она могла да буду завршена већ крајем јуна. Шеф кинеског експертског тима који је само шест дана по увођењу ванредног стања стигао у Србију др Пенг Џићијанг потврдио је да Кина увелико ради на откривању вакцине, без помоћи других држава које експерименте изводе у међусобној сарадњи.

 • Американци имају свој тип истраживања, а ми свој. У Кини су већ урађена испитивања вакцине на животињама, а сада се почиње клиничко испитивање на људима-добровољцима. Вакцина је најбоље решење, а ми је можемо очекивати отприлике крајем јуна – навео је по доласку у Србију Пенг, који ради у Центру за контролу заразних болести провинције Гуангдонг.

Према писању кинеског дневног листа Чајна дејли, у току је друга фаза клиничких испитивања вакцине. У граду Вухан, месту где се вирус први пут појавио, истраживачи са Биотехнолошког института Кинеске војно-медицинске академије ангажовали су око 500 волонтера, пацијената из болнице Жонгнан, који су добровољно примили пробну вакцину. Уколико ова фаза испитивања буде успешна, како даље извештава лист, вакцина ће се тестирати на више од 1.000 људи у трећој фази, после чега ће бити јасно да ли Кина има вакцину против коронавируса.

Кинески медији су први на планети известили да су клиничка испитивања вакцине на људима одобрена 17. марта, а у том месецу је завршена и прва фаза тестирања овог цепива.

 • У складу са међународним стандардима спремни смо за сигурно ефикасно клиничко испитивање. Обезбедили смо и контролу квалитета и имамо капацитете за масовну производњу – поручио је истраживач Чен Веј са Кинеске војно-медицинске академије.

Коментаришући очекивани позитиван исход истраживања у Кини, одлична познаватељка тамошњих прилика и ауторка књиге „Кина у Европи“ Сања Арежина каже за Српски телеграф да је наше партнерство са најмногољуднијом земљом света доказано у неколико наврата, па је сасвим извесно очекивати да ће се оно имати ефекта и у случају проналаска вакцине против короне.

 • Ако Кина прва дође до вакцине, она ће свакако бити на добробит целог света. Међутим, захваљујући свеобухватном стратешком партнерству које Србија има са Кином од 2016, можемо очекивати да ћемо бити на листи приоритета када је реч о добијању те вакцине. Осим њене доставе, Кинези ће нам сигурно доставити информације о томе како и ми сами можемо да је производимо – навела је Арежина.

„ПОЈАС И ПУТ“

Она истиче да је тренутно у фокусу кинеске пажње изградња тзв. здравственог пута свиле (Хеалтх Силк Роад), који представља један крак капиталног инвестиционог плана „Појас и пут“.

 • Србија од тог плана већ види многе резултате, док је здравствени пут свиле у овом моменту приоритет над приоритетима – додала је Арежина.

За директора Центра за сарадњу са земљама Азије Зорана Спасића нема никакве сумње да ће Србија бити међу првим државама која ће од Кинеза добити вакцину.

 • Имајући у виду да је Србија међу првима добила помоћ из Кине, а поврх тога и кроз помоћ у изградњи лабораторије „Ватрено око“, у потпуности можемо очекивати да ће председник Ђинпинг упутити контингент вакцина у Србију – наводи Спасић.

Кинески експерт: Кина никада неће заборавити Вучићев гест

Да је потпуно реално очекивати у Србији кинеску вакцину пре него што буде доступна већини других држава, види се и по речима проф. др Ванг Јивеа, експерта за међународне односе престижног Ренмин универзитета у Пекингу.

 • Кина никад неће заборавити гест када председник Вучић љуби заставу Кине, као израз захвалности српског народа за кинеску медицинску помоћ и долазак наших лекара – рекао је Јивеа.

У којим областима ћемо још јачати сарадњу

 1. Нове кинеске инвестиције, посебно у области енергетике
 2. Дуплирање броја кинеских туриста у Србији
 3. Знатно повећање нашег извоза у Кину
 4. Политичка и дипломатска подршка Пекинга по питању Косова
 5. Обука наших медицинара у Кини
 6. Отварање одељења кинеске традиционалне медицине у српским клиникама

Горан Митровић

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар