У свом првом обраћању оружаним снагама земље ове године, кинески председник Си Ђинпинг нагласио је потребу за „константном борбеном спремношћу“.

Си, који такође председава Kинеском централном војном комисијом (ЦМЦ), врховним командним телом, рекао је да Kинеска народноослободилачка армија (KНА) мора бити спремна да „делује у било којој секунди“ када су оружане снаге земље, у понедељак, започеле годишњу војну обуку и вежбе.

Такође је наложио KНА да „знатно повећа“ употребу технологије у својим вежбама и да буде у току са најновијим војним и технолошким достигнућима.

„KНА мора повећати интеграцију нове опреме, нових снага и нових борбених подручја у системе за обуку и борбу“, рекао је он.

Приметно је да су Сијеве примедбе о тренутној „фронталној војној борби“ KНА представљале одступање од претходних наредби за отварање године – укључујући 2020. – које су налагале оружаним снагама да „управљају кризама и одвраћају од рата“.

Иако није прецизирао борбе на фронту, 2020. је забележен најгори сукоб у последњих неколико деценија са Индијом, у југозападном пограничном региону, што је довело до више од 20 смртних случајева тамошњег становништва и непознати број кинеских жртава.

KНА је такође појачала вежбе и операције усмерене на Тајван током 2020. године, док је морнарица наставила да се супротставља патролама америчке морнарице у Јужнокинеском мору, док су војне тензије између Пекинга и Вашингтона достигле нови врхунац.

Откако је крајем 2012. преузео функцију председника и шефа ЦМЦ-а, Си је непрекидно инсистирао на томе да KНА буде спремна за рат. Такође је покренуо масовни ремонт KНА 2015. године ради модернизације кинеске војске, планиран за завршетак 2020. године.

KНА је све више усвајала употребу симулатора за имитацију стварних ратова, повезујући их на мрежи тако да вежба може бити што „стварнија“ и интензивнија, у складу са својом технологијом.

У наредби је Си такође нагласио да војне вежбе морају да истакну сарадњу међу снагама ради стицања заједничких оперативних способности, а безбедношћу војника на обуци мора се добро управљати.

KНА, као војна сила Kомунистичке партије Kине, мора да “одлучно спроведе” наредбе ЦМЦ-а, како би обележила 100. годишњицу оснивања странке 1. јула са “одличним перформансама”, рекао је он.

Оставите Коментар