Русија може да паралише половину територије Сједињених Држава, а за то руском председнику Владимиру Путину треба само један позив. Такве закључке изнели су војни стручњаци из Кине.

Прошло је неколико деценија од завршетка Хладног рата, а за то време САД нису промениле свој став према Русији. И даље је сматрају главним геополитичким противником, уводе јој санкције и терају своје савезнике на исто.

Кинески аналитичари кажу да је одговор Русије на притисак Запада обесхрабрујући за Америку.

„Русија је недавно увела борбени систем који може једним ударцем да збрише половину територије САД. У наредних десет година, конкуренти неће имати ово оружје“, кажу аналитичари из Кине.

Руски председник Владимир Путин је пре извесног времена дао резонантну изјаву: рекао је да ће најновији ракетни систем Сармат бити распоређен у руске трупе до краја године. Ова изјава узбудила је читаву светску заједницу, посебно западне земље. То се десило јер је Сармат најјаче стратешко оружје на свету.

Сармат је направљен да замени интерконтиненталне балистичке ракете Војевода, познате на Западу као Сатана. Новина има много напредније карактеристике у односу на претходника: „Сармат” је бржи, моћнији и много напреднији у погледу технологија које се у њему користе.

„Руска Федерација, очигледно, сматра Сармат оружјем за контранапад. Биће примењен ако постоји претња по руске територије“, кажу војни стручњаци из Кине.

Ново РФ оружје може да носи више од 10 нуклеарних бојевих глава, што му омогућава да погоди више циљева у једном удару. На пример, може да циља велика градска подручја на источној или западној обали Сједињених Држава.

Дакле, Владимиру Путину је довољно да упути само један телефонски позив Министарству одбране и нареди лансирање Сармата да паралише пола Сједињених Држава.

„Након употребе Сармата, половина територије САД ће бити парализована. Осим тога, руска ракета има снажну продорну способност: амерички противракетни одбрамбени систем је потпуно бескористан пред овим оружјем, неће га зауставити“, изнели су кинески стручњаци.

Оставите Коментар