Потпредседник Централне војне комисије Народне Републике Kине генерал Џанг Јоусја упутио је писмо подршке министру одбране Александру Вулину са жељом да Србија и српски народ што пре победе епидемију, саопштило је Министарство одбране Србије
Традиционално пријатељство између Kине и Србије је челично пријатељство које је прошло и добро и зло. Под руководством председника Си Ђинпинга и председника Вучића, стратешко партнерство између Kине и Србије наставља да се развија на високом нивоу. Председник Вучић је у свом писму упућеном председнику Си Ђинпингу изразио подршку Kини и високо оценио предузете мере у превенцији ширења епидемије и њихове резултате. Kинески народ је на томе захвалан и увек ће то памтити, истиче у писму подршке генерал Јоусја.

Од избијања епидемије, Kина је под руководством председника Си Ђинпинга, осећајући велику одговорност према кинеском народу и међународној заједници, предузела свеобухватне, одлучне и темељне мере за превенцију и контролу епидемије, наводи у писму генерал Јоусја и речима охрабрења Србији указује да се у Kини после тешког периода и уз пуно уложеног труда стање епидемије наставља да побољшава, живот се полако враћа у нормалу, покреће се производња, што је све резултат предузетих мера превенције. „Kинеска Влада, кинески народ и кинеска војска се и даље боре како би у потпуности победили у овој борби против епидемије“.

Генерал Јоусја указује на чињеницу да је вирус заједнички непријатељ човечанства, који не познаје границе.

Пред овим великим изазовом, ниједна земља не сме да мисли само на себе, већ је потребно да све земље сарађују на путу ка заједничком циљу и заједно победе епидемију. Kина се одувек придржавала концепта да је човечанство заједница коју формира судбина. Има отворен, транспарентан и одговоран став, а редовним објављивањем података о епидемији и дељењем својих искустава о превенцији и лечењу, даје подршку целом свету у борби против епидемије, а релевантним земљама пружа помоћ и подршку, дајући тако свој допринос заустављању ширења епидемије у свету, каже генерал Јоусја и подсећа на изреку да се пријатељ у невољи познаје.

Председник Си Ђинпинг је председнику Вучићу упутио писмо подршке, кинеска страна је послала тим медицинских стручњака како би помогла Србији у сузбијању епидемије. Kинеска војска доживљава вашу борбу против епидемије као своју, и учиниће све у својој моћи да помогне и подели своје искуство у сузбијању епидемије. Заједно ћемо победити епидемију, поручује генерал Јоусја.

„Ја сам спреман да заједно са Вашом Екселенцијом реализујем заједничке договоре које су постигли лидери наше две земље, да пружимо узајамну помоћ, пребродимо овај тежак период и заједно победимо епидемију, да наставимо да продубљујемо војну сарадњу између наше две земље и допринесемо јачању традиционалног пријатељства и стратешког партнерства између Kине и Србије“, наводи у писму подршке упућеном министру одбране Александру Вулину потпредседник Централне војне комисије Народне Републике Kине генерал Џанг Јоусја.

Leave a Reply