Дужина будућег Фрушкогорског коридора биће 47,7 километара, а тунела 3,5 километара. Брза саобраћајница спојиће два ауто-пута – ка Шиду и ка Суботици.

Радови на Фрушкогорском коридору од Новог Сада до Руме почеће идуће године и биће вредни 606 милиона евра. Дужина будућег коридора је 47,7 километара, а спојиће Коридор 10 и Коридор 4. Занимљиво је да ће се на њему наћи и тунел „Иришки венац“ дужине 3,5 километара, који ће бити најдужи у Србији. Изградњом нове брзе саобраћајнице, Новосађанима ће Аеродром „Никола Тесла“ бити доступан за мање од пола сата.

Фрушкогорски коридор део је путног правца Нови Сад – Рума – Шабац – Лозница – граница са Босном и Херцеговином. Коридор ће повезати и три општине – Нови Сад, Ириг и Руму, а решиће проблем преласка теретних возила преко Фрушке горе и кроз Ириг. Кључни грађевински објекат саобраћајнице Нови Сад – Рума биће двоцевни тунел кроз Фрушку гору дужине 3,5 километара, од Ирига до Парагова и још један мост преко Дунава у дужини од 1,8 километара.

Камиони кроз тунел

Ова саобраћајница има за циљ да измести транзитни саобраћај с простора Националног парка „Фрушка гора“ кроз тунел „Иришки венац“.

Комерцијални уговор за изградњу Фрушкогорског коридора с кинеском компанијом CRBC, вредан 606 милиона евра, усвојен је на седници Владе Србије, а министарка грађевинарства и инфраструктуре Зорана Михајловић подсећа да је Србија пре месец дана добила потврду кинеске Ексим банке, односно кинеског министарства, да је одобрен кредит за финансирање тог пројекта.

  • Све надаље сада су техничке ствари. Ми ћемо до краја године завршити пројектно-техничку документацију и верујем да ћемо до краја следеће године коначно моћи да почнемо радове на Фрушкогорском коридору – наводи Михајловићева.

Она истиче да ће почетак радова зависити и од усклађивања са средствима из буџета, јер део аванса даје Влада Србије, а други део иде из кредита. Михајловићева наводи да је изградња Фрушкогорског коридора важна како би се надовезао на деоницу Рума-Шабац-Лозница.

Више радних места

Стручњаци истичу да је одлично што ће ускоро почети да се гради та деоница, као и што ће велики број возила тада заобилазити Фрушку гору.

  • Добро је што ћемо добити овај коридор. Ту је саобраћај фреквентан и битно је да се због екологије измести пролазак теретних возила преко Фрушке горе. Пројекат ће запослити и велики број људи, а свакако је добро да се у земљи граде путеви. На овој саобраћајници наћи ће се и тунел дужине 3,5 километара, а код нас не постоји дужи тунел, тако да је и то једна од карактеристика овог коридора – истиче Горан Родић, стручњак за грађевину.

Економиста Милан Ковачевић каже да је Фрушкогорски коридор веома значајан за овај део Србије јер повезује три општине, али спаја нашу земљу са ширим окружењем, па ће пуштање у рад овог пута олакшати доток робе.

  • Добро је да се граде путне мреже, али је веома значајно и да се води рачуна о екологији у околини Фрушке горе. Такође, када је финансирање у питању, треба да се поставе приоритети с обзиром да су преговори о финансијама још у току, а већ имамо задужења – каже он.

Фрушкогорски коридор

Траса: Нови Сад – Рума
Кључни објекти: тунел од 3,5 км и мост од 1,8 км
Вредност пројекта: 606 милиона евра
Извођач радова: CRBC Кина
Почетак радова: током 2021.

Шта све CRBC ради у Србији

Кинеска компанија „Чајна роуд енд бриџ корпорејшен“ (CRBC) државна је корпорација за економску сарадњу. Делатност CRBC-а је примарно фокусирана на изградњу путева, мостова, тунела и лука, као и других облика саобраћајне инфраструктуре.

У Србији је то предузеће градило мост Земун-Борча, док сада ради на Коридору 11, и то деоницу од Прељине ка Пожеги. Укључени су и у изградњу Индустријског парка у Борчи.

Б. С. – М. М. Д.

Оставите Коментар