Кинеска компанија „Зиђин“, стратешки партнер РТБ „Бор“, у сарадњи са борским Институтом за рударство и металургију, започела је израду главног рударског пројекта експлоатације подземног лежишта Борска река. Процењује се да овај локалитет у себи крије резерве од готово четири милиона тона бакра, 130 тона злата и више од 1.000 тона сребра, чија је вредност већа од 30 милијарди долара, сазнају „Новости“.

Подаци казују да су у том лежишту, до сада, истражене и утврђене геолошке резерве од близу 320 милиона тона руде, што гарантује његову полувековну експлоатацију. Међутим, претпоставља се да Борска река, заправо, у себи крије више од милијарду тона руде, са просечним садржајем од једног процента бакра, што је готово троструко више него у рудницима РТБ који се тренутно експлоатишу.

Лежиште Борска река, за чије је активирање неопходно инвестирати најмање 150 милиона евра, до сада је истражена само на дубини од 450 метара. Претпоставља се да се то лежиште, са повећањем дубине, шири, као и да садржај бакра и племенитих метала расте.

Иначе, председник Србије Александар Вучић састаће се данас са делегацијом „Зиђина“, коју предводи председник компаније Чен Ђинг. Разговорима ће присуствовати и амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо.

ПОТРВРДА СВЕТСКЕ БАНКЕ

О томе колико је Борска река атрактивно лежиште, које по својој минерологији подсећа на подземни рудник бакра Чукару пеки, сведочи и податак из 2002. године. Тада је Светска банка, пре расписивања првог тендера за продају РТБ, издала студију по којој будућност овдашњег рударства треба базирати на истраживању и експлоатацији тог лежишта.

Љ. Т.

Leave a Reply