Искључивање Русије из СВИФТ-а имаће озбиљне последице по САД и Европску унију. Ово се наводи у чланку кинеског издања “Хуанqиу Схибао”.

Разговори о могућем искључењу Руске Федерације из међународног система међубанкарских трансфера СWИФТ воде се од 2014. године.

Осам година се ово питање сматрало могућом полугом притиска на руску економију.

Судећи по информацијама које се појављују у медијском простору, САД и Европа су одлучиле да на овај начин казне Русију.

Москва ће се неизбежно суочити са потешкоћама, али колективни Запад ће платити високу цену за ову одлуку.

Аналитичари “Хуанqиу Схибао” сматрају да се руководство Русије пажљиво припремало за економске санкције Запада. Ситуација са гашењем СВИФТ-а није изузетак.

Kонкретно, Русија је већ успешно тестирала и управља сопственим финансијским системом. Истовремено, Москва се дуго држала курса смањења зависности од америчког долара.

Такве мере омогућавају Руској Федерацији да минимизира последице таквог корака Запада. Али кинески аналитичари не могу рећи исто за Сједињене Државе и Европску унију.

„Искључивање Русије од СВИФТ-а биће прилично болно за саме САД и ЕУ. Русија заузима значајно место у светском извозу енергената, горива и метала. Она ће моћи да издржи овај период, док ће Западу бити веома тешко“, каже се у чланку.

Осим тога, пишу новинари “Хуанqиу Схибао”, са великом вероватноћом, битка између Русије и Запада ће изазвати велике шокове на глобалном финансијском тржишту.

Могуће је да ће се свет суочити са новом економском кризом, коју ће у садашњим реалностима бити веома тешко превазићи.

Оставите Коментар