Kина ће у Србију послати медицинску опрему, респираторе, маске и заштитне материјале, као и стручњаке који су управо изашли из „борбе“ са вирусом корона и могу много да помогну српским лекарима, каже амбасадорка Kине у Беогаду Чен Бо, која две земље види као „челичне пријатеље“ који деле „и добро и зло“.

Чен је за РТС приметила да „српски пријатељи“ придају велику пажњу кинеској борби са вирусом и да су пружили велику подршку и помоћ Kини, на чему је та земља, како је навела, веома захвална.

„Ми смо челични пријатељи. Делимо и добро и зло. Нарочито у невољи морамо да помажемо једни другима. Иако борба у Kини и даље траје, ми смо одлучили да српској страни обезбедимо медицински материјал. То ће бити респиратори, тестови за детекцију, маске и све ствари које су најпотребније у борби против вируса“, рекла је амбасадорка.

Kина ће, како је додала, послати и медицинске стручњаке у Србију.

„То ће бити тим од шест стручњака који ће делити искуства са српским колегама и о контроли вируса и о лечењу оболелих. Сада веома интензивно радимо и са српским и са кинеским пријатељима, како би и наш материјал и наши стручњаци што пре стигли у Београд“, нагласила је Чен.

На констатацију да је говор председника Србије Александра Вучића, у којем је он кинески народ назвао братским, а председника Си Ђинпинга братом, у Kини погледало најмање 500 милиона људи и да су послали стотине хиљада порука у којима траже начин да се Србији пошаље помоћ и да и сами уплате помоћ Србији, као и да су контактирали амбасаду, Чен је одговорила:

„Баш је тако, и кинески народ ових дана изражава велику солидарност и са српским народом и са председником Вучићем. Kако сте рекли, председник Вучић је хит тема број један на друштвеним мрежама у Kини. И наша амбасада добила је ових дана пуно порука и имејлова од грађана, фирми и локалних самоуправа који изражавају спремност да пруже помоц Србији“, истакла је она.

Амбасадорка је додала да је, након избијања вируса у Kини, кинеска влада предузела „најснажније и најодлучније“ мере за контролу и прекид ширења вируса оценивши да је до сада постигла добре и успешне резултате.

Указала је и да је Светска здравствена организација високо оценила Kину, јер је „освојила време за цео свет у борби против вируса.

Она је нагласила да је, према искуству Kине, борба против вируса заједнички задатак целог народа.

„И у Kини су сви грађани укључени у ту борбу од председника наше државе до обичних грађана. Наши медицински радници морају да иду на прву линију фронта, а истовремено остали грађани морају да испуне своју обавезу да строго поштују све мере за контролу и сузбијање вируса. Наша амбасада већ је апеловала на све кинеске грађане који живе и раде у Србији да строго поштују све мере српске стране током ванредног стања“, рекла је амбасадорка Kине.

Оставите Коментар